Da li psa treba šišati zimi?

Da li pse šišati ili ih ipak ne bi trebalo šišati tokom zime? Koliko puta godišnje je poželjno šišanje, koji psi se četkaju, a koji trimuju… Na ova pitanja nam je odgovorila grumerka iz Zooveta Milica Erdevik.


Koje rase se šišaju. a koje trimuju?
Pse koji se linjaju, a to znači dvaputa godišnje, u proleće i jesen, treba četkati i iščešljavati. Njih je dovoljno trimovati nožićem za trimovanje. To znači da je potrebno skidati im dlaku dok se jako linjaju, a na taj načim im i pomažete da se proces linjanja što pre završi. Pse kojima dlaka ne opada treba redovno šišati, a to su primera radi pudle, maltezeri, bišoni. Nekim psima popuput poput koker španijela ili šnaucera potrebno je i trimovanje i šišanje, jer im dlaka brzo raste i često ume da se zapetlja i zaprlja, poseno šnaucerima: bradica i zastavice na nogama.


DA BIH BIO LEP I ZDRAV, VODI ME kod frizera

Gospođica Milica dočekala nas je na ulazu salona u kojem kupa, četka, šiša i neguje pse. Uredno složen pribor, kadica za kupanje, sto za šišanje bili su spremni za četveronožne mušterije. Jedva smo dočekali da uvede prvu, pa onda drugu, treću…

Koja je provedura šišanja pasa?
Šiša se celo telo. Ali prvo psa treba okupati, jer je čistu dlaku puno lakše šišati nego masnu i prljavu. Potom se dlaka istovremeno suši električnim fenom i četka te. Tek nakon toga se šiša.

VODI ME kod frizera, MENI NIJE ZIMA!

Kako često treba šišati pse?
Svaka dva do tri meseca. Zabluda je da zimi ne treba da se šišaju kako im ne bi bilo hladno. Psi su životinje, ne zaboravimo to. Mnogi psi žive na dvorištu i nisu se zbog toga prehladili. Osim toga, valja podsticati prirodnu otpornost, pogotovo kod pasa koji žive u zatvorenim i grejanim prostorima. Takođe, ako se pas i prehladi, to je zbog virusa i bakterija, a ne zbog toga što je ošišan.

Šišate i onu dlaku koja nekim psima pada preko očiju? To su oni sa “tarzan” ili “punk” frizurom.
Ne. Dok se psi kreću, šiške im se pomeraju i oni vide jako dobro. Osim toga, valja pratiti prirodan izgled, svojstven određenoj rasi.

A pseći pedikir?
Psi koji žive u stanovima nemaju tako čvrste i otporne kandže kao oni koji žive u dvorištu i puno se kreću. Ako se kandže zapuste, događa se da se potpuno uvrnu, a urasle kandže bole i smetaju psu pri kretanju.

Sređujete li samo pse za izložbe?
Ne, svakom psu je potrebna nega, jer od pravilne nege zavisi njegovo zdravlje. Priprema za izložbu, traži dodatnu negu.

Koji su psi najstrpljiviji?
Uglavnom su veći psi strpljiviji i stabilniji, a manji nervozniji i plašljiviji.

Šta činite sa zapuštenim čupavcima?
Nekim psima se dlaka tako zapetlja da ih na kraju moram ošišati do gole kože. Takvih slučajeva nije malo.

Gde ste izučili zanat?
U Akademiji kod Saše Pavlović Riess. Ali da biste uopšte počeli da šišate pse morate ih voleti i razumeti. Šišanje je za psa neprirodna situacija i stoga mu to treba olakšati.

One Comment

  • Bojan

    Dobar dan. Cena komplet tretmana od sisanja,ciscenja oko ociju,usiju I sredjivanje noktiju. Gde se nalazite? Mini Maltezer. Hvala. Ako moze sms na 0640809889

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *