Da li probiotici pomažu psima?

Probiotici su sada jako popularni, reklamiraju se svuda i mnoge slavne ličnosti su uključene u marketinške kampanje. Da li oni zapravo imaju neki uticaj na ljude? Konačno, mogu li oni nekako pomoći i životinjama?

Jednostavno rečeno probiotici su mikroorganizmi poput bakterija i buđi koji nam mogu zdravstveno pomoći kada se unose u određenim količinama. U humanoj medicini oni se koriste za lečenje dijareje, problema sa crvima i nekih infekcija.

Iako su istraživanja o probioticima u veterini ograničena pokazali su se odličnim u lečenju nekih oboljenja kod ljubimaca. Neka istraživanja potvrđuju da su probiotici kod životinja korisni pri vakcinisanju, oni uglavnom ostaju omeđeni na lečenje gastroenteroloških problema.

U organizmu postoji balans između “dobrih” i “loših” bakterija, a stresne situacije poput putovanja ili naglih promena ishrane, te uzimanje antibiotika ili pojava parazita to mogu poremetiti. Probiotici pomažu “dobrim” bakterijama da se izbore sa “lošim” i da naprave ravnotežu.

Ponekad se oni daju ljubimcima preventivno pred putovanja ili promene ishrane, ali uglavnom se za probioticima poseže kada se pojavi dijareja, a sa njihovim uzimanjem se prestaje po rešavanju problema. Preporučuju se ljubimcima koji imaju alergije na hranu i česta zapaljenja creva.

nju 21

Neki veterinari misle da nema potrebe za različitim probioticima za različite vrste životinja i čak govore da probiotici koje koriste ljudi koriste ljubimcima. Bakterije koje su korisne ljubimcima su laktobacilusi, enterokoke i bifidobakterije, ali ih nije lako naći u probioticima.

Oni nisu strogo regulisani i moguće je da u probiotiku uopšte i nema ovih bakterija ili da ih nema u dovoljnoj količini. Zato je najbolje pitati vašeg veterinara koji probiotik treba koristiti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *