Da li pravilno šetate vašeg psa?

‚Šetajte vašeg psa, ne dozvolite da vaš pas šeta vas”. Imam srednju pidlu i iako je veoma nežan i odan u kući, van kuće je druga priča, pogotovu kada ga izvodim u šetnju. Tada zna da bude “agresivan” i voli da vodi svojim putem. Njuši i laje na druge pse i čak skače na ljude koje poznajem i koji mi priđu.

Po mišljenju mog veterinara, moj pas je usadio u svoj um da je on van kuće ‚‚alfa pas” nada mnom i postala mu je navika da vodi put da bi pokazao da me štiti i da bi pokazao drugim psima da ja pripadam njegovom čoporu. Iako to deluje kao dirljivo saznanje, to može biti problematično jer može dovesti do problema u ponašanju jer je to pas koji je postao glavni u odnosu na čoveka.

woman-walking-dog-through-park1

Glavna svrha setanja vaseg psa jeste oslobađanje te dodatne fizičke energije koju oni imaju kao i njihovo opuštanje ali pas koji vodi put, nije opušten pas. Oni su tada hiperaktivni i pod stresom. Primetićete da vaš pas kada vodi ili hoda ispred vas stalno nešto njuši i ubrzano diše. To se dešava jer je mentalna energija psa na visokom nivou i on nije opušten. On preuzima tu odgovornost da je on sada alfa pas a mentalne aktivnosti kao što je briga o susretu sa drugim psima se mogu nagomilati u vašem psu i postati mentalna napetost.

Šetanje psa je zdrava aktivnost za njihovu dobrobit, čini ih fizički aktivnim i ublažava njihovu energiju ali ako se ne radi pravilno, može izazvati mentalni stres. Kada šetate vašeg psa pobrinite se da oni vas prate i slede. Ne dozvolite im da oni vode put i tako vas načine delom njihovog čopora. Pobrinite se da vi budete taj koji pravi odluke gde šetati a ne da pas vama diktira kuda da šetate.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *