Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li pravilno šetate vašeg psa?

‚‚Šetajte vašeg psa, ne dozvolite da vaš pas šeta vas”. fraza je koju mi govori moj veterinar, kome se ponekad pridružim dok šetamo pse. Ja imam ukrštenu rasu belgijskog ovčara i iako je veoma nežan i odan u kući, van kuće je druga priča, pogotovu kada ga izvodim u šetnju. Tada zna da bude agresivan i voli da vodi put. Njuši i laje na druge pse i čak plaši ljude koje poznajem i koji mi priđu.

Po mišljenju mog veterinara, moj pas je usadio u svoj um da je on van kuće ‚‚alfa pas” nada mnom i postala mu je navika da vodi put da bi pokazao da me štiti i da bi pokazao drugim psima da ja pripadam njegovom čoporu. Iako to deluje kao dirljivo saznanje, to može biti problematično jer može dovesti do problema u ponašanju jer je to pas koji je postao glavni u odnosu na čoveka.

povodac

Glavna svrha setanja vaseg psa jeste oslobađanje te dodatne fizičke energije koju oni imaju kao i njihovo opuštanje ali pas koji vodi put, nije opušten pas. Oni su tada hiperaktivni i pod stresom. Primetićete da vaš pas kada vodi put ili hoda ispred vas stalno nešto njuši i ubrzano diše. To se dešava jer je mentalna energija psa na visokom nivou i on nije opušten. On preuzima tu odgovornost da je on sada alfa pas a mentalne aktivnosti kao što je briga o susretu sa drugim psima se mogu nagomilati u vašem psu i postati mentalna napetost.

Šetanje psa je zdrava aktivnost za njihovu dobrobit, čini ih fizički aktivnim i ublažava njihovu energiju ali ako se ne radi pravilno, može izazvati mentalni stres. Kada šetate vašeg psa pobrinite se da oni vas prate i slede. Ne dozvolite im da oni vode put i tako vas načine delom njihovog čopora. Pobrinite se da vi budete taj koji pravi odluke gde šetati a ne da pas vama diktira kuda da šetate.