Da li pravilno četkate psa?

Psa ne bi trebalo često da kupate, jer se tako može promeniti pH vrednost njegove kože, izazvati perutanje ili neki ozbiljniji poremećaj. Načelno, treba kupati samo odrasle pse kad se zaprljaju ili, ukoliko se spremaju za izložbu.

Kada kupate psa, obavezno koristite specijalne šampone, a nikako one koji su namenjeni za ljudsku upotrebu. Međutim, neke vrste retrivera obožavaju vodu, pa se može dogoditi da u šetnji šmugnu u reku, jezero, ili se “osveže” u bari. Takve navike treba kontrolisati, da se neplanirano kupanje ne bi dogodilo tokom zime, kada se pas može prehladiti.

cetkanje-kucnog-ljubimca

Sve pse, bez obzira na dužinu, gustinu i vrstu dlake treba redovno četkati. Najbolje je da se to čini jednom dnevno, posebno ako se radi o dugodlakim psima, dok ostale vrste treba četkati bar tri puta nedeljno. Ovo ne mora biti težak i koplikovan posao ukoliko ga pretvorite u igru i druženje sa svojim ljubimcem.

Kratkodlaki psi češljaju se u pravcu rasta dlake – od glave do repa, četkom na čijim su krajevima kuglice, kojima se uklanjaju dugačke dlake i prljavština, a pritom im se i masira koža.

Dugodlake pse trebalo bi četkati češće, deo po deo, da im se dlaka ne bi zamrsila, a krzno zapustilo. Valja obratiti pažnju na uši i pazuh, jer se tamo dlaka lako petlja. Koriste se četke sa savijenim žičanim zupcima kojima se uklanjaju poddlaka, mrtva dlaka i prljavština s krzna.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *