Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li pomeranje kazaljki utiče na pse?

Pomeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na letnje i zimsko vreme prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, uglavnom na severnoj hemisferi.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi, odredile su da letnje vreme počinje poslednje nedelje marta i da se završava poslednje sedmice oktobra.

Na južnoj hemisferi je početak i kraj letnjeg vremena obrnut u odnosu na severnu. Većina modernih računarskih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na letnje računanje vremena.

Pojedini astronomi su, međutim, protiv pomeranja kazaljki i veštačkog “produženja” dana, jer smatraju da prirodu ne treba “mučiti”, makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre 10 godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena uskladjeno sa Evropskom unijom.  Sve ovo stvara zbrku u organizmu kako kod ljudim, tako i kod njihovih ljubimaca.

Letnje računanje vremena, pomeranjem kazaljki unapred u proleće ili unazad pred zimu – sve više je predmet kritika naučnika, koji upozoravaju da je to izuzetno štetno po zdravlje ljudi i životinja

Kao što na ljude negativno utiču ove promene, i te kako negativno utiče na vašeg psa.

Na koji način su psi pogođeni pomeranjem kazaljki?
Psi su veoma programirani na vreme. To su životinje koje su blisko usklađene sa ciklusima dana i noći u pogledu njihove fiziologije i ponašanja.

Prosto rečeno, psi imaju tendenciju da se bude kada sunce izlazi i da idu na spavanje posle zalaska sunca. Mnogi psi imaju precizno “isplaniran” dan: rade iste stvari u isto vreme tako da se po njima može navijati sat. Pošto psi ne mogu da gledaju na sat, proizvoljno menjanje vremena veoma utiče na njihovu svakodnevnu rutinu.

dog-alarm-clock2
Ono što je zaista remeti način života našeg psa tokom pomeranja sata na zimsko ili letnje računanje vremena jesu nagle razlike i u našim dnevnim rutinama. Vaš pas će se verovatno probuditi sat ranije da ide napolje i da obavi nuždu. Njihovi obroci će biti posluženi u neko drugo vreme od očekivanog, a menja im se i ritam šetnje.

Sve ovo može da dovede do stresa i nervoze kod nekih pasa. Stručnjaci kažu da su psi bića koja svojih navika. Oni imaju neverovatno precizan unutrašnji sat.

Dakle, naši satovi će se pomeriti za sat vremena u napred, a to znači da će vaš pas i dalje očekivati svoje obroke, šetnje, i ostale redovne aktivnosti onda kada je i navikao.

Zato, ništa vam drugo ne preostaje nego da se uskladite sa psom, a ne sa kazaljkama, jer vreme je zaista relativan pojam.