Da li se vaš pas ponekad pretvara da je bolestan?

Za vlasnika, ponekad i najmanji kašalj, ili šantanje psa predstavlja paniku i alarm da je vreme za veterinara. Ipak, neki psi to znaju da koriste… Naime, ako im se ne pruži dovoljno pažnje, neki psi, imaju lažne simprome bolesti. Sve ovo naravno zadaje glavobolje i nespokojstvo za vlasnike psa.

Sve počinje autentičnom bolešću koju prati kašalj, hramanje, svrab (to su tri najćešća slučaja).

Uznermreni vlasnici postaju veoma osetljivi i na najmanju manifestaciju slabosti kod psa i počinju da ga miluju, maze čim on ispolji i najmanji prethodno pomenuti simptom.

Veterinar kojem su se obratili propisije odgovarajuće lečenje koje se doslovno primenjuje i u prvo vreme izgleda da je sve ponovo u redu.

Ali, vrlo brzo, pas ponovo počinje da na mahove pokazuje iste simptome: šanta, kašlje ili se češe. Naravno, ponovo odlazak kod veterinara… ali ovaj pun on ne uspeva da nađe objašnjenje za takvo ponašanje psa.

Zaključujući da veterinar nije dovoljno stručan, vlasnici menjaju veterinara sve dok problem ne počne da se sagledava sa aspekta ponašanja.

I zaista, vlasnik postaje svestan da se lažni simptomi javljaju samo u njegovom prisustvu i prestaju čim pas stigne kod vetermara.

Prateći istoriju tih poremećaja, zapaža se da je početna bolest psu donela znatno poboljšanje uslova života: on sada može da spava pored svojih vlasnika, da jede najlepšu vrstu hrane, koju mu prinose u njegovoj porciji da bi ga poštedeli zamaranja, i uvek ga maze kada hramlje, kašlje ili se češe.

Porodici se onda objasni situacija i postupa se, kao i u slučaju radosnog dočekivanja, tako što se ne obraća pažnja na psa kad on ispoljava svoje lažne simptome, vrednujući samo trenutke kada je on normalno aktivan.

Ti rituali ubrzo nestaju, ali je bitno da se pri pojavi novog patološkog organskog oboljenja čuvamo da se ne trudimo suviše oko psa i da prilikom lečenja zauzimamo neutralan čak uzdržan stav.

Ostavite odgovor