Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Soja u ishrani psa: DA ili NE?

Prema načinu ishrane pas pripada velikoj grupi životinja – mesoždera.

U prirodi mesožderi napadaju slabije životinje koje pojedu sa njihovim unutrašnjim organima. Na taj način mesožderi unose u organizam ne samo hranljive materije već i razne fermente i vitamine, svakako – u svežem stanju.

Sa druge strane, u urbanim uslovima, pod okriljem čoveka, psi su tokom ovog veka postali svaštojedi, čak više biljojedi nego mesožderi.

Obzirom na brzinu kojom je morao da jede, odnosno da proždire hranu, prvobitni pas-grabljivac, koji je lovio u čoporu, već tada je stekao veoma rastegljiv želudac.
Međutim, nasuprot želucu koji može da primi količinu hrane koja je daleko veća od kapaciteta drugih domaćih životinja, creva pasa su vrlo kratka.

Pseći organi za varenje nemaju crevnu mikrofloru koja bi im omogućavala razlaganje celuloze. Zato kod pasa hrana veoma brzo prolazi kroz digestivni trakt i nakon varenja se izbacuje iz organizma nakon 12 sati od početka uzimanja hrane.

U pripremanju hrane za pse treba voditi računa da ona bude kompletna i izbalansirana. Ukoliko se pas od malena ne nauči na pravilnu ishranu kod njega se stvaraju nagoni samo ka odredenim vrstama hrane od čega će se kasnije teško odučiti. Zato se često i može čuti da jedan pas jede kvalitetnu, ali jednoličnu hranu. Uz to, grube greške u ishrani naših kućnih ljubimaca su i ishrana otpacima, pa čak i pokvarenom ili starom hranom, što može dovesti do opasne autointoksikacije.

Happy golden retriever dog with vegetables

Većina autora i poznavalaca te problematike slaže se da svakodnevni obrok odraslog psa treba da se sastoji od dve trećine mesne hrane i jedne trećine povrća. Drugi misle da je za psa najbolje da u njegovom dnevnom obroku bude podjednako i mesa i povrća.

Po pitanju upotrebe svežeg ili termički obrađenog mesa u ishrani pasa takođe postoje različita mišljenja. Prema jednom, meso bi trebalo uvek termički obraditi pre nego što se da psu, a po drugom, prihvatljivijem, psu treba ponekad dati i sveže (nekuvano) meso jer na taj način dobija neophodne fermente i vitamine koji termičkom obradom nestaju. Kao što je poznato, proteini su neophodni za rast i obnavljanje organizma. Najbolji su oni sa visokom biloškom vrednošću koji se nalaze u jajima, mesu, mišićima, ribljem mesu, soji, mleku i kvascu, tako da te namirnice slobodno možete koristiti u ishrani vašeg psa.