Da li pas sme da jede krompir?

Koliko puta ste čuli kako pas ne sme da jede krompir i strogo se pridržavate ovog saveta. A da li ste se ikad zapitali zašto je to tako? Krompir je jedna od najpopularnijih namirnica u ishrani ljudi, ali pre nego što ga date vašem psu, možda ćete želeti da znate…

Može li pas da jede krompir?

Ovo povrće možda izgleda bezazleno, jer je puno nutritivnih vrednosti, ipak u ishrani pasa može da stvori niz zdravstvenih problema.

Pored pirinča, kukuruza i pšenice, krompir se gaji hiljadama godina i više. Krompir je jednogodišnja zeljasta biljka. Zeleni nadzemni delovi nose bele cvetove. Pod zemljom se nalazi plod, krompir, koji je nepravilno valjkastog oblika. Postoji više vrsta krompira: rani, srednji i kasni, za ljudsku prehranu, industrijski, stočni i univerzalni. Može biti bele, crvene ili žute puti a u zavisnosti od vremena sazrevanja razlikujemo mladi i stari krompir.

Namirnica pogodna za ishranu osoba svih uzrasta. Dragocen je izvor energije i ugljenih hidrata (skroba), a ipak može da predstavlja opasnost psima kada se konzumira nezreo ili sirov.

Psi su mesožderi po prirodi, ali, oni takođe mogu da konzumiraju razno povrća na različite načine. Neka hrana za pse i poslastice za pse, prave se upravo od povrća. Međutim, ako psu dajete da jede samo krompir kako što se sprema za ljudsku upotrebu treba da znate da postoje zdravstveni rizici.

pas jede krompir

Naime, psi imaju probavni sistem pogodan za meso i kosti, međutim od kada su postali kućni ljubimci jedi i meso i biljke. Ipak, krompir koji sadrži najviše ugljenih hidrata ne treba davati psu, iako se zapravo od krompira prave briketi ili hrana za pse.

Krompir i slatki krompir su bolji izvori ugljenih hidrata u odnosu na kukuruz i pšenicu tako, mnogi proizvođači hrane za pse uključuju ove sastojke. Ovako uneta namirnica u odganizam psa ne predstavlja nikakav zdravstveni problem.

Krompir se takođe može dati psima, ali u umerenim količinama. Pas sme da jede slatki krompir, ali u malim količnima. Takođe možete mu ponekad dati pečen ili kuvan kropmir,a ako pravite sami poslastice slobodno stavite u njih slatki krompir.

Slatki krompir sadrži vitamine A, B i C koji je neophodan za rast pasa. Slatki krompir je takođe odličan izvor antioksidansa i sa nižim glikemijskim indeksom.

Jednostavno slatki krompit ne sadrži toliko šećera poput belog krompira, tako da možete biti sigurni da nivo šećera u krvi vašeg psa neće biti previsok. Beli krompir je relativno jeftiniji od slatkog krompira, ali ima i veći glikemijski indeks.

Znači psa možete da hranite slatkim krompirom, ali u umerenim količinama.

Zašto je krompir štetan za pse?

Kao i ostali korenasti usevi krompir je takođe bogat ugljenim hidratima. Iako daje energiju vašim psima, prekomerno konzumiranje može dovesti do gojaznosti, dijabetesa i pankreatitisa. Slatki krompir je bogat skrobom koji može da izazove gojaznost ako se daje psu često.

Osim toga, psi zahtevaju meso i proteine kako bi ostali zdravi i kako bi mogli pravilno da funkcionišu tako da povrće, a posebno krompir ne bi trebalo da bude redovna namirnica u njihovoj ishrani. Imajte na umu da krompir i njegove varijante mogu nametnuti veliki broj zdravstvenih rizika za pse.

Slatki krompir sadrži više šećera nego što je to potrebno vašem psu. Pseći organizam nije u stanju da pravilno svari i filtrira krompir, pa tako dobija samo prazne kalorije. Isto tako, preterana dijetetska vlakna iz povrća u samo jednom obroku mogu rezultirati digestivnim problemima kod psa.

Sirov i nedovoljno zazreo krompir, kao i nezreli delovi krompira, obično sadrže solanin, odbrambeni otrov koji se nalazi u lišću i u ljusci krompira.

Solanin može imati štetan uticaj na nervni sistem vašeg ljubimca. Može doći do usporavanja pulsa, zamagljenog pogleda, ali i do usporenog varenja.

I slatki krompir u nekim slučajevima može biti toksičan za pse. Slatki kropmir ne sme da je jede u sirovom stanju.

Može li pas da jede pečeni krompir?

Držite pse dalje od čipsa, pekarskog krompir sa ukusnim prelivom, pomfrita, i krompira pečenog u ljusci. S obzirom na to da se krompir peče na ulju, a da se soli kao bi bio ukusniji to nikako ne pogoduje psu.

Začini takođe mogu dovesti do problema sa stomakom. Pite od krompira, ponfrit, pečeni krompirići obično se služe sa sirevima, pavlakom, puterom, kečapom, šro opet može da bude štetno po zdravlje vašeg psa.

Ne uznemireni ako ne hranite psa sa povrćem redovno. Iako povrće poput krompira su izuzetno korisna i zdrava za ljude, ovi ishrane beneficije nisu slični sa zahtevima za pse.

 

Moj pas je pojeo krompir! Šta sada da radim?

Sve u svemu, male količine krompira ne mogu da naškode psu. Međutim, kod pasa koji nisu navikli da jedu krompir, najčešće se javlja blaga dijareja ili povraćanje. Ukoliko je to u pitanju dajte mu dovoljno čiste vode da biste izbegli dehidraciju.

Proverite da li drugih znakova bolesti. Ako je to slučaj, pratite stanje vašeg psa. Za gori scenarij, ukoliko je vaš pšas pojeo sirov krompir ili je konzumirao krompir u velikoj količini, pozovite veterinara odmah.

Kako se kaže, prevencija je bolje sprečiti nego lečiti. Dr Mike Sagman takođe sugeriše da bi trebalo ograničiti unos vlakana na manje od 10 odsto u svakodnevnoj ishrani psa.

Pročitajte etiketu na hrani, bilo da je reč o slatkom ili belom krompiru, ovu hranu treba dati samo kao povremenu poslasticu. Iako sadrži dosta vitamina i minerala takođe nameće određene rizike po zdravlje.

 

Ne zaboravite, ono što je zdrava hrana za nas može biti štetna po njih!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *