Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li pas sme da jede jagode?

Dolazak proleća i lepog vremema znači da svežeg voća i povrća ima u izobilju, a pošto i mi jedemo sve više svežeg povrća i voća, slobodno možemo dati i našim psima.

Za neke, uvođenje voća i povrća u ishranu pasa može biti zbunjujuće, jer me znaju šta pas sme, a šta ne sme da jede. ono što je na listi zabranjenog voća, svakako je grožđe odnosno suvo grožđe, ali postoji favorit u ishrani pasa, a to su jagode.

Da, dobro ste pročitali vaš najbolji prijate prijatelj može da jede sveže jagode. Međutim, psu ne smete davati jagode iz konzerve ili siruop od jagoda.

Jagode su veoma zdrava namirnica za vašeg psa, koja će mu pomoći da tokom cele godine ostane zdrav.

Ukoliko redovno psu dajete jagode, sprečićete proces starenja, ojačaćete mu imuni sistem i regulisaćete njegovu kilažu.  Prima koji su gojazni umesto poslastica za pse slobodno možete dati nekoliko jagoda.

 

Sada kada znate da možete dati svom psu jagode, koji je najsigurniji način da to uradite?

Preporuka je da se jagoda iseče na manje komade kako bi se izbeglo gušenje i kako bi ih pas lakše svario.  Ako imate manjeg psa, možete mu napraviti pire od jagoda i ih dodajte u hranu koju pas inače jede.

Kao i za sve ostale namirnice, preporučuje se da pre nego što psu date jagode, da se posavetujete sa veterinarom.

Verovatno ste i vi oprezni kada uvodite jagode u ishranu, jer one mogu da izazovu alergiju, pa isto tako vodite računa i o svom psu. Kada mu date četvrtinu jagode, posmatrajte da li ima neki promena u ponašanju ili probavnih problema. Ako primetite nešto čudno, nemojte mu više davati.

U slućaju da pas ne sme da jede jagode možete mu dati banane.