Da li pas mora prvi da skloni pogled?

Koliko puta ste čuli da pas prvi mora da skloni pogled kada se direktno gledate u oči, jer u suprotnom on je pobednik i postoji velika mogućnost da će vas ugristi. O čemu je reč, da li je u pitanju mit ili…

Reč je naime, o još jednom mitu koji su smislili naravno ljudi. Ovaj mit zasniva se na činjenici da je većini pasa direktan kontak očima vrlo neprijatan i da bi oni radije sklonili pogled kako bi izbegli potencijalni sukob.

Kada se dva psa gledaju direktno u oči, oni su ili izuzetno bliski ili odmeravaju snage i izazivaju jedan drugog.

vlasnikpsa

Pas u kojeg zurimo oseća se ugroženo i instinktivno će prvo skrenuti pogled i pokušati da se skloni iz neprijatne situacije.  Iako ovo može upaliti donekle kod blagih pasa, čak će se i oni posle nekog vremena osetiti saterani u ćošak i mogu nas ugristi iz straha.

Kod oštrih i dominantnih pasa ujed je prilično izvestan, s obzirom da se oni manje ustručavaju da rešavaju nesuglasice borbom.

Čak i da nas ne ugrizu, ovaj savet koji daju zagovornici tzv. stare škole dresure je potpuno pogrešan i nepotreban, jer nama kao vlasnicima nije cilj da nas se pas plaši, već da nam veruje i da želi da bude sa nama. Kada stvorimo jaku vezu sa psom, on će sam početi traži naš pogled da bi nam pokazao da ima poverenje u nas i da traži vođstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *