Da li može da se spreči agresivnost kod pasa?

Da biste izbegli neželjeno ponašanje kod svog psa – krenite sa njihovom socijalizacijom, vaspitanjem i treninzima što ranije.

Na prve znakove problema kontaktirajte stručnjaka za ponašanje psa.

Uvek su veći problem vlasnici, nego psi
Trening nije potreban samo psima, nego i vlasnicima. I ako je teško to priznati, najčešći uzrok lošeg ponašanja psa nisu samo genetske predispozicije, već i loše vaspitanje.

agresivnost pasa

Odabrali ste pogrešnog psa
Vlasnici pse najčešće biraju prema izgledu, a ne karakteru. Ako ste želeli mirnog porodičnog psa koji ne zahteva puno rada nemojte za kućnog ljubimca uzabrati psa kome je potrebno više dresure!

Oprema koju koristite nije adekvatna
Ne postoji univerzalna oprema za sve pse. Pre kupovine pitajte stručnjaka kakva oprema je adekvatna za vašeg psa, pa samo takvu i koristite.

Škola za pse nije dovoljna! Vežbanje sa njima i kod kuće
Kad odaberete školu za pse, uz treninge u školi koji se obično održavaju jedan ili dva puta nedeljno, sa svojim psom vežbajte i samostalno.

Pas nije vaša ”bebica”, već vaš PAS
Svi volimo pse i smatramo ih ravnopravnim članovima porodice, ali morate znati da oni nisu ljudi. Psi imaju drugačije potrebe. Nije humano učiti svoje ljubimce da se da se ponašaju kao ”žive igračke”

Ne umarate psadovoljno
Hiperaktivnost, anksioznost, negativno ‘raspoloženje’ i uzbuđenost sigurni su znaci da se ne bavite dovoljno vašim psom, tačnije da ih ne umarate dovoljno.

Biti vlasnik psa velika je privilegija i odgovornost. Pre nego nabavite psa dobro se informišite o rasi koju nabavljate i dolazak psa u vaš dom dočekajte spremni. Malo slatko štene vrlo brzo će postati odrastao pas. A sigurno ne želite da ga namerno upropastite.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *