Da li ljudi koji imaju ljubimce žive duže?

Bezuslovna ljubav koju ljubimac pruža leči stres i opušta bolje od rekreacije, razgovora ili igre. Pre svega, jer sve to objedinjuje.

Upravo je stres glavni krivac za moždane i srčane udare, gojaznost i nebrojene “ubice modernog doba”.

Bez obzira na to pada li kiša ili prži sunce, vlasnik će prošetati psa. Tih 20-ak minuta pas će mu svaki dan pružiti utočište od briga. Kada ste tužno dovoljno je pomažiti ljubimca i već se osećate bolje. A od bernardinaca koji su izvlačili ljude iz snežnih lavina, do pasa vodiča, ti spasioci daju i direktnu pomoć. Čovek se možda brine o ljubimcu, ali on mu ljubav i brigu vraća višesteruko.

Od terapijskog jahanja do plivanja s delfinima, životinje pomažu i kod neizlečivih bolesti. Dodir živog bića ne može zameniti ni jedna mašima.

pas obaveya

PAS nanjuši KARCINOM
Pre 19 godina Britanka se požalila lekaru kako joj pas pokušava odgristi mladež. Doktor ga je uklonio i otkrio rak. Od onda su brojne studije pokazale kako psi nanjuše karcinom.

BRIGA SNIŽAVA PRITISAK
Berzanski mešetari koji su imali kućnog ljubimca u proseku su imali niži krvni pritisak od svojih kolega, pokazala je američka studija. Briga za ljubimce potiskuje tog “tihog ubicu”.

VREME JE ZA insulin
Nivo šećera odražava se na metabolizam, a time i na miris. Neznatno, ali za pse dovoljno. U SAD-u organizacija dogs4diabetics trenira pse da upozore vlasnike da uzmu insulin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *