Da li lizanje rane može da predstavlja opasnost po zdravlje psa?

Izreka: “Na psu rana, na psu i zarasla” samo je izreka, koje ne bi odgovorni vlasnici pasa trebalo da se pridržavaju.

Poput brojnih nama nelogičnih životinjskih aktivnosti, tu ulazi i lizanje rana koje je u određenim situacijama jedino moguće, ali nije uvek preporučljivo.

Divlja životinja će morati da liže ranu jer je to u tom trenutku najbolje za nju. S obzirom da nema pristup veterinarskoj pomoći, životinje tada koriste jezik kako bi uklonile prašinu i prljavštinu sa rane. Pljuvačka takođe može imati uticaj na širenje bakterija, pa lizanje može sprečiti neke infekcije.

Ukoliko vaš ljubimac liže iz ovih razloga ranu, ali samo nekoliko puta nakon što je povređen, nemate razloga za brigu, ali ako se lizanje nastavi dolazi do komplikacija poput oštećenja tkiva, infekcija, upale.

(AP Photo/Damian Dovarganes)

Manje ogrebotine se često mogu uspešno lečiti kod kuće:

1. Ako je potrebno, tamo gde je rana, isecite dlaku ljubimcu i isperite ranu mlakom vodom.

2. Nežno nanesite blagi antiseptik.

3. Ne dozvolite da dira ranu desetak minuta nekon što ste je namazali, izvedite ljubimca napolje,stavite mu zavoj ili okovratnik.

4. Proveravajte ranu barem dva puta dnevno i ponavljajte tretman sa mašću dokle god se kože ne oporavi.

Usled ozbiljnijih povreda ili ukoliko kućno lečenje nije uspelo, trebalo bi da se obratite veterinaru. Ubodne rane, čak i one manje, mogu biti opasne jer često mogu dovesti do infekcija. Veterinarska nega  bi mogla da uključi anesteziju, hirurško uklanjanje stranih objekata ili mrtvog tkiva, temeljno ispiranje i čišćenje rana, antibiotike ili lekove protiv bolova.

Lizanje rana nema magično dejstvo, ali psi i mačke to rade jer im je neprijatno i time želi sebe da ublaže bol.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *