Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li klima uređaj smeta psu?

Visoke temperature ovih dana ugrožavaju zdravlje i ljudi i životinja, a među najugroženijima su ptice i psi lutalice.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije najavljuju da nas i narednih dana očekuju veoma visoke temperature, a zbog velikih isparenja ovim životinjama je osim sa reke, retko gde u gradu dostupna voda.

Zato apelujemo na sve koji su u mogućnosti da postave činije sa vodom na svojim terasama, u dvorištima ili ispred zgrada i u parkovima.

Ukoliko rešite da ostavite činiju najbolje bilo da one budu ostavljene negde u hladovini jer su isparenja velika.

Nedostatak vode može izazvati nervozu kod pasa ili dovesti do uginuća životinje.

 

Takođe i vlasnici pasa bi trebalo ovih dana više da povedu računa o svojim ljubimcima. Što se vlasničkih pasa tiče, ukoliko ih čuvate u kući ili u stanu koji su klimatizovani i sa njima morate biti oprezni prilikom izvođenja u šetnju.

 

– Psa iz klimatizovane prostorije ne smete izvesti naglo napolje jer je to veliki stres za njegov organizam i može doživeti toplotni udar. Najpre postepeno promenite temperaturu u sobi kako biste je prilagodili spoljašnjoj, a zatim ga polako izvedite napolje.

Hoćete li ostaviti upaljen klima uređaj kako psu ne bi bilo previše vruće preko dana, zavisi od toga gde živite. Recimo ako se nalazite u području vrlo vruće klime, živite li u soliteru ili stanu s lošom toplotnom izolacijom, pametno je ostaviti klima uređaj da radi.

Takođe, treba uzeti u obzir o kojoj se rasi psa radi. Kratkodlaki pas bolje će se prilagoditi na visoke temperature, a zbog klima uređaja mogao bi se i prehladiti. Dugodlaki psi osetljiviji su na vrućinu. U svakom slučaju, najvažnije je svom ljubimcu osigurati dovoljne količine vode.

Ista preporuka važi i kada se radi o vožnji pasa u kolima sa klimom. Stručnjaci savetuju da pre 19 sati ne bi trebalo da izvodite ljubimca u šetnju niti da ga forsirate fizičkim aktivnostima.