Da li je vlasnik zaista vođa čopora?

Ova teorija prisutna je i popularna već neko vreme, i iako nije sasvim tačna, korisna je kao pomoćno sredstvo za objašnjavanje odnosa između vlasnika i pasa, kao i pasa između sebe.

Naime, ova teorija zasnovana je na posmatranju vučjih čopora u zatočeništvu, a zatim je samo preslikana na naše odnose sa psima. Međutim, ovaj pristup ima nekoliko nedostataka. Na primer, vukovi u zatočeništvu formiraju čopore zasnovane na drugačijim odnosima nego vukovi u prirodi.

U prirodi, čopori su uglavnom skup nekoliko generacija članova iste porodice: alfa par koji jedini ima pravo da se pari, i svi ostali koji pomažu bilo u lovu, bilo u odgoju štenaca. Veze između njih su izuzetno jake i hijerarhija se poštuje bez potrebe da alfa par stalno potvrđuje svoju dominaciju. S druge strane, vukovi u zatočeništvu su dovedeni u čopor sa raznih strana i prvo što moraju da utvrde je gde je kome mesto, zbog čega alfa uglavnom postaje onaj koji je fizički najdominantniji i koji silom može da potčini ostale.

vlasnik alfa muzjak1

Dugo se smatralo da i psi tako biraju vođu čopora, međutim, u poslednje vreme došlo se do novih, vrlo zanimljivih saznanja. Vođa psećeg čopora je onaj koji je najstabilniji i najsmireniji u najvećem broju situacija i dovoljno inteligentan da donosi odluke koje će omogućiti preživljavanje i razmnožavanje čopora. Postoji još jedna odlika koju su primetili da svaki vođa psećeg čopora ima, a to je druželjubivost – on je ne samo najstaloženiji i najsamouvereniji, već i najpopularniji.

Ono što moramo da shvatimo je da ljudi nikada ne mogu biti vođe čopora na isti način na koji to mogu psi. Uprkos još jednom uvreženom mišljenju, psi ne posmatraju ljude kao nekakvu rasu super-pasa, već su vrlo svesni da smo mi dve potpuno različite vrste.

Tokom evolucije, psi su se prilagodili da žive uz ljude, da ih slušaju i sarađuju sa njima, ali ih ne posmatraju kao što posmatraju pripadnike svoje vrste. Kada bi bilo tako, mnogi psi koji su agresivni prema drugim psima bili bi jednako agresivni i prema ljudima, ali to uglavnom nije slučaj.

Često čak ni psi pripremani za borbe ne pokazuju nikakvu agresiju prema ljudima. U psećim očima, čovek je dominantnija vrsta i onaj koji kontroliše resurse – smeštaj, hranu, vodu…

Uprkos ovim saznanjima, mnogi vlasnici još uvek pokušavaju da se prema svojim psima ponašaju oponašajući vođe vučjih čopora u zatočeništvu i pokušavaju da svoj autoritet nametnu silom. Oni često daju pogrešne savete neiskusnim vlasnicima i pomažu širenju mitova vezanih za odnose u ljudsko-psećim čoporima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *