Da li je vaš pas pesimista?

Određeni psi možda se možda osećaju kao da su stalno zatvoreni iza ograde, sudeći po istraživanju Univerziteta u Sidneju.

pas

 

 

Studija tvrdi da su pojedini psi pesimisti, da se lakše demoralizuju neko drugi psi, i jednostavno odustaju od zadataka kada im oni dosade.

Istraživanje objavljeno u žurnalu „PlosOne“ ne tvrdi da su psi pesimisti nužno i tužni, već samo ne vole da rizikuju zbog toga što očekuju najgore i spremniji su da, za razliku od „optimističnijih“ pasa, jednostavno prihvate stvari onakvima kakve one jesu umesto da probaju da ih promene.

Četrdeset pasa koji su učestvovali u studiji morali su da dodirnu metu nakon što su im puštena dva zvuka koja su se razlikovala za dve oktave. Jedan ton bi ih nagradio mlekom a drugi vodom, piše „Washington Post“.

Međutim, kada su istraživači „ugurali“ dvosmislene tonove između dva glavna, „raspoloženje pojedinih pasa“ je krenulo da se menja na gore.

Pojedini psi su nastavili da dodiruju mete bez obzira na nagradu, dok su „pesimistični“ psi prestali da dodiruju mete nakon što nisu dobili mleko.

Međutim, list naglašava da možda psi uopšte nisu pesimisti, već realisti – jedan profesor sa Univerziteta u Koloradu izjavio je da je znatiželjan u vezi sa tim da li su psi zaista pesimisti ili su se umorili od čekanja.

Međutim, bez obzira na razlog, ovo istraživanje moglo bi da bude korisno kada je u pitanju treniranje pasa – psi koji vole da rizikuju mogli bi da se koriste za zadatke koji iziskuju upornost, dok bi oni oprezniji mogli da se koriste kao psi vodiči.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *