Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je vaš pas dominantan?

Prvi oblik agresivnosti definiše se kao želja za dominacijom,a manifestuje se u normalnim situacijama svakodnevnog života, naročito u kući, prema nekom od članova porodice, u većini slučajeva onom koji je istog pola kao i pas.

Dominantan pas ne prihvata da ga kaznite ili udaljite sa fotelje ili divana gde se udobno smestio, niti da ga suviše dugo milujete ili češkate po glavi i vratu.

Agresivnost koja se ispoljava kao želja za dominicijom može da bude podstaknuta nekim stavom koji pas smatra izazovom, ako ga gledate pravo u oči, pretite mu ili hoćete da ga kaznite, ali i kompetitivnim ponašanjem u toku igre dok se s njim natežete oko komada tkanine ili užeta.

Ovaj oblik agresivnosti obično nagoveštavaju određeni znaci upozorenja kao što su zategnuti mišići, uzdignute uši, nakostrešena dlaka duž kičme i nerpekidno, potmulo režanje. Ponekad se zenice odjednom rašire, a oči dobiju zelenkasti sjaj,  pa vlasnici kažu da pas „ima ludački  pogled“.

6f

Ako ove signale ne shvatite ozbiljno i ne zaustavite se, životinja će vas ujesti samo da bi vam stavila do znanja da se ne šali. Dominantan pas uvek želi da drži situaciju pod kontrolom da određuje početak i kraj igre, pruzima inicijativu u svakoj međusobnoj akciji da odlučuje o tome koliko dugo možete da ga mazite i da zauzme prostor koji njemu odgovara, znači da postavlja pravila zajendičkog života.

Pas koji se ponaša na takav način nije bolestan, ali ga je sve teže obuzdati, a ako je veliki može da bude i opasan. Posle ovakvih incidenata koji se završavaju ujedom, uvek sledi ritual pomirenja. Pas se približava vlasniku, stavlja mu šapu ili glavu na koleno i liže povređeno mesto. Dobro se čuvajte da ovakvo ponašanje ne protumačite pogrešno i da psu ne pripisujete ljudske osobine.

Pas se ustvari nije pokajao, niti je traži izvinjenje, on jednostavno pokušava da smiri situaciju da bi učvrstio svoj položaj vođe i potrvrdio vašu potčinjenost.

U tom trenutku ste u velikom iskušenju da mu oprostite, ali to bi bila veoma ozbiljna greška. Na taj način biste samo pojačali njegovo uverenje da mu pripada vodeća ulogai podstakli ste ga da se tako ponaša i u drugim prilikama.

Zato bio bilo najbolje da ne pristanete na ritual pomirenja i da mu pokažete da ste nezadovoljni njegovim ponašanjem.
Uz želju za dominacijom postoje i drugi oblici agresivnosti, kao što su kompetitivna ili ona prouzrokovana posesivnošću.