Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je vaš pas bucko ili možda i nije?

Dok se u SAD vodi kampanja za smanjenje gojaznosti kod ljudi, ovih dana tamnošnja javnost šokirana je najnovijim podatkom da je 60 posto kućnih ljubimaca gojazno.

 

pre nekoliko godina je u Graftonu u Masačusetsu (SAD) otvorena prva klinika za gojazne ljubimce, u okviru lokalne Hraniteljske bolnice za male životinje, koja osim tretmana za mršavljenje za ljubimce nudi i brojne seminare obuke za veterinare. Prema njihovom mišljenju o gojaznosti ljubimca govori se veoma malo, pa je obuka veterinara od velikog značaja za suzbijanje tog problema.

Skoro dve trećine ljubimaca ima problema sa viškom kilograma, prenosi “Business News Daily”. Poređenja radi, kada su u pitanju ljudi, u SAD je trenutno 35 posto stanovništa gojazno.

I u slučaju kućnih ljubimaca gojaznost predstavlja veliki problem, ali ne toliko velik kao kod ljudi. Naime, psi i mačke sa prekomerenom težinom verovatno neće imati problema sa koronarnim oboljenjima, kao što je to slučaj sa velikim brojem ljudi.

Međutim, kako piše “PetMD”, gojaznost kod ljubimaca može izazvati brojne medicinske probleme kao što su dijabetes, artritis ili oboljenja jetre. Osim toga, život ljubimaca sa prekomerenom težinom znatno je kraći u odnosu na one sa prosečnom kilažom.

Istraživanje koje je sproveo velnes institut u okviru “Northwestern Memorial Hospital”, pokazuje da postoji veza između gubljenja kilaže ljubimca i vlasnika. Naime, rezultati istraživanja pokazali su da su tretmani gubljenja kilograma u slučaju ljubimca pozitivno uticali i na volju njihovih vlasnika da izgube neželjene kilograme.