Da li je vaš pas alergičan na buve

Čak i vlasnik oji nije upućen previše oko nege psa zna da se posle ujeda buva kod psa veoma često javlja alergija. Stara škola se još uvek drži verovanja da je šuga veoma česta i dosadna bolest koja napada pse, a između njih su oni koji se “klade” na zapaljenje paraanalnih žlezda. Sve češće se javlja i atopijski dermatitis, kao i upala spoljašnjeg ušnog kanala praćena otokom. Uz to, kvasac malasezija i bakterija stafilokoka trude se da ovu sliku zakomplikuju što je moguće više.
I veterinari su često u dilemi. Način držanja psa, njegove ishrane i parenje bez kontrole dovode nas u situaciju da imamo ovakve slučajeve u kojima je neophodno imati sveobuhvatni pristup i istovremeno lečiti nekoliko bolesti.

Simptomi
Kad se kod psa pojavi evidentno difuzno opadanje dlake, crvenilo kože, hiperpigmentacija, papule, kraste, tamnije pigmentisana koža koja je možda i malo zadebljala i gruba, ili crvenilo po šapama sa opadanjem dlake, računajte da to nije kraj problemima. Možda ćete morati da se koncentrišete i na spoljašnji ušni kanal koji je otekao, bolan i crven. Najčešći razlog za Otitis externa (upalu spoljašnjeg ušnog kanala) je alergijski dermatitis. Javlja se kod pasa između jedne i tri godine, ali ima i izuzetaka rasa, kao što je šar pej, koji slične simptome može da razvije i pre uzrasta od šest meseci.
S druge strane, najčešći razlog krastoznog dermatitisa kod mladih pasa su demodikoza, dermatofitoza i stafilokokni folikulitis. Kod ovih pacijenata slični simptomi mogu da se jave pri alergijskom dermatitisu, sekundarnim bakterijskim infekcijama, malaseziji i sarkoptes šugi. Oboleli od ove poslednje bolesti imaju tipične promene na stomaku, laktovima, kolenima ili iznad repa. Interesantno je da najmanje svaki drugi pacijent nema površinski svrab na koži.

buve

Psi koji imaju reakciju na hranu, kao i oni sa atopičnim dermatitisom, reaguju isto. Ako želimo da znamo da li je pas alergičan na neku namirnicu, moramo se potruditi da jednu po jednu izbacujemo sa spiska eventualnih uzročnika.

Treba biti spreman na dug tretman. Svi koji očekuju da se psi za dan-dva oslobode simptoma, bolje da i ne počinju lečenje. Šalu na stranu, jer je poenta u tome da su ovakve bolesti uporne, lako se vraćaju i traže lečenje tokom mesec dana, pa i duže.

Strpljenje
Čak i da se urade analize i utvrdi postojanje recimo stafilokoke ili malasezije ili demodeksa, moramo biti svesni da su to uzročnici koji se i inače nalaze svuda oko nas. To što smo ih otkrili u određenom uzorku, uopšte ne mora da znači da su oni uzrok stanja kojeg pokušavamo da se rešimo. Kad pas ima ovako komplikovane simptome, moramo se boriti na više frontova, da “bijemo” i one koji su navodno glavni, ali i one za koje verujemo da su se kasnije tu “uselili”.
Dok s jedne strane koristimo antibiotike koji su karakteristični za stafilokokne infekcije, treba posumnjati i na alergijske reakcije, koje ćemo smirivati kortizonskim preparatima, peroralno možda i nedelju-dve. Istovremeno moramo da se borimo i protiv parazita na koži, preparatima mikonazolom i ketokonazolom, a uz to možda i sa preparatima poput ivermektina, jer je trenutno najjeftiniji od sličnih na tržištu, a efekat mu je odličan.
Sve ovo treba da se odvija pod nadzorom veterinara, pri čemu su neophodne kontrole na nedelju- dve, ili mesec kako bi se slučaj pratio do izlečenja. Ukoliko je potrebno, terapija se u međuvremenu može i korigovati. Vlasnici treba da znaju da veterinari nisu svemogući i neophodno je da stalno budu u kontaktu sa psom kako bi mogli da prate njegovo pravo stanje. Promena terapije nije znak da veterinar ne poznaje svoj posao, već upravo suprotno. Tokom lečenja pas može, ili ne mora, da reaguje na određene preparate, pa je neophodno da se oni zamene, eventualno uskladi doziranje, a ako je veterinar posumnjao da se tu nešto još krije – neophodno je da proširi terapiju.

Korisni saveti
Pre nego što kupite psa, posavetujte se o karakteristikama pojedinih rasa sa veterinarom, odgajivačem, ili obavestite putem interneta i literature. Danas se već prilično dobro zna koje su rase opterećene nekim bolestima i koliko ih je moguće izlečiti.
Nemojte da kupujete rase koje se ne uklapaju u klimatološku sliku vašeg poneblja. Opredeljujte se za psa koji će se lakše prilagoditi, ređe obolevati i patiti, a kasnije vas manje izlagati izdacima za lečenje i negu.

Dr vet. med. Miloš Stanojević

Izvor:Zov

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *