Da li je štenećak izlečiv?

U grupi psećih bolesti štenecak zauzima veoma istaknuto mesto. Pre svega, smatra se bolešcu mladih pasa. Od štenecaka prirodno obolevaju mesojedi i to pas, vuk, lisica, prerijski vuk i šakal, a može oboleti i hijena. Od krznašica obolevaju: kuna, lasica, tvor i kanadska kuna ako i rakun.

Od ove virusne bolesti nojcešce obolevaju štenad u vremenu odbijanja od sise, pa do prve i druge godine života. Odrastanjem psa smanjuje se mogucnost obolevanja, ali nije iskljucena. Pojava bolesti je karakteristicna za hladnije periode, jesen i zimu, mada se javlja tokom cele godine. Pogoduju joj nazeb, avitaminoza, pothranjenost ili crevni paraziti.

Virus štenecaka širi se, od bolesnog ka zdravom psu, iskašljavanjem i kapljicama iz nosa, usta ili konjuktiva. U kasnijem stadijumu bolesti uzrocnik se širi urinom i fecesom. Iscedak iz nosa, kao i slina iz usta, veoma su infektivni i treba znati da se u njima virus javlja 5-6 dana posle infekcije.

Često se vlasnici začuđeno pitaju kako su štenad obolela kada nisu nigde izlazila iz svoje štenare, niti je dolazio neki drugi pas u kuću. Štenećak može preneti čovek mehanickim putem, na primer preko cipela.

Inkubacija kod pasa traje 3-7 dana. Pas zatim postaje mrzovoljan, odbija hranu. Temperatura je i do 41°C. Iz nosa se javlja vodenast iscedak a sluzokoža ociju je zacrvenjena. U ocnim uglovima nakupljaju se ‘krmelji’. Za dva do tri dana dolazi do znacajnog poboljšanja opšteg stanja i upravo ovakvo stanje, u vecini slucajeva, zavara vlasnike. Za 1-2 dana ponovo dolazi do poremecaja opšteg stanja, samo sada sa znatno težim manifestacijama.

Virus štenecaka napada gotovo sve organe pa, u zavisnosti od toga kakvi simptomi preovladuju, može se govoriti o nekoliko vidova: kataralni, kožni, crevni, plucni i nervni štenecak.

Kod kožnog oblika javljaju se karakteristicne promene na koži, pre svega na unutrašnjim stranama butina, stomaka, skrotumu. Prvo se javljaju crvene mrlje na koži da bi se stvorile vezikule (cvorici) ispunjene žuckastom limfom. Za nekoliko dana nastaju krastice.
Crevni štenecak kao glavnu odliku ima zapaljenje sluzokože želuca i creva.

Javlja se sušenje usta, jezik je beo, zadah iz usta cesto je veoma neprijatan. Javlja se ucestalo povracanje i dugotrajan proliv. Izmet je penušav i krvav. Pas ne uzima hranu.

Plućni oblik štenecaka odlikuje se težim promenama na plucima i drugim delovima respiratornog trakta. Javlja se kašalj, teško disanje. Iz nosa curi iscedak tamne boje.

U slucaju da virus napadne nervni sistem, govorimo o nervnom tipu štenecaka. Ovo je najteži oblik bolesti. Pas menja ponašanje, postaje uplašen, dolazi do pojave agresivnosti, ujeda sve oko sebe. Glavu zavlaci u coškove. Delujuci na nervni sistem, virus može izazvati paralize i pareze (oduzetost) ili prenadraženost. Oduzetost se prvo uocava u nesigurnom hodu. Prvo nastaje oduzetost zadnjeg dela tela.

Štenecak se teško leci, a u slucaju da ga pas preboli, veoma cesto ostaju posledice, kao što je gubitak cula mirisa, slepoca, žuti ili crni zubi, gluvoca itd.

stenecak

U zavisnosti od nastalih komplikacija štenecak traje i do tri nedelje. Smrtnost je 30-80%.

Najbolja zaštita pasa je vakcinacija. Prvu vakcinaciju štenadi treba obaviti u starosti od 7-9 nedelja, a sa tri meseca starosti treba ponoviti vakcinaciju (revakcinacija). Kao veoma dobra mera pokazalo se vakcinisanje kuja neposredno pred parenje, ili u prvoj trecini graviditeta. Takve ženke daju otporniju štenad.

4 Comments

 • Dragan

  U julu ove godine nam je došao u dvorište mali mešanac labradora, tada možda star oko mesec dana i ostao je kod nas. Imamo i starijeg psa (avlijanera) koji je vezan. Psića nismo vezivali. Bio je u dvorištu na selu, spavao je u kućici sa starijim psom, hranila ih je komšinica koja ima rasne šarplanince. Načinili smo grešku što ga odmah nismo vakcinisali i sada se gorko kajemo zbog toga. Bio je celo leto i jesen kod nas i uginuo je 01.12.2017. komšije su ga našle ujutru 02.12. i zakopale. Komšinica koja ga je hranila misli da je u pitanju štenećak. Psića smo zadnji put videli za vikend 25. i 26.11.2017. jako je lepo jeo, bio veseo, trčao po dvorištu. Non stop je bio uz nas, mazili smo ga i nismo primetili niiedan simptom ove bolesti, osipe, sluz iz njuške,krmeljive oči, tikove, teško kretanje, krastice na trbuhu. Nismo primetili da ima povišenu temperaturu, jer smo ga uzimali u naručje. Do tada nijedan ker koga smo imali u dvorištu nije umirao od ove boleti već od starosti (11 ili 12 godina su tu boravili). U trenutku uginuća mali pisć je imao oko 6 meseci po našoj proceni i njegova smrt nas je sve teško pogodila, bio je više od kućnog ljubimca. S obzirom da 25. i 26. novembra nije bilo nikakvih znakova boleti štenećak, a uginuo je posle 5 dana, da li nam možda možete reći da li je ova bolest uzrok njegovog uginuća ili je možda moglo nešto drugo da bude u pitanju. Uz sve teškoće davanja sada mišljenja, jer je sada nemoguće uraditi, bilo šta, hvala na odgovoru. Starijeg psa, starog dve godine će komšija odvesti na vakcinisanje, da se i on ne bi razboleo.
  Reply

 • ja

  dobro ste se setili da odvedete psa na vakcinaciju! inace, pas se ne drzi na lancu bez obzira da li je rasan ili mesanac! sram vas bilo, bolje nemojte uzimati pse kad niste za njih!

 • Deni

  MOLIM VAS POMOZITE MI !!!
  Udomio sam mali pas pre 2 meseca,mislim da je bio zdrav.Prvih dana sam mu dao tabletu za gliste,jedino sam pogresio sto nisam sfatio ozbiljno njegove usi koje su bile neciste pa sam ja probao da ih ocistim.E sad moj najveci problem: pre 20 dana pas je poceo da teze hoda i da pada.I dan danas pas jede normalno i pije vodu i to bas ima veliki apetit,a ide po nuzdu normalno.Malo po malo se stanje pogorsalo i sada pas jedva ustane i tesko hoda i pada non stop.Odveo sam ga kod vise veterinara ali su slabi strucnjaci,jer ne vidim poboljsanje.Nedelju dana prima kapi za usi OTOXOLAN i sirup AUGMENTIN. Ovaj zadnji veterinar sumnja u akutnu upalu srednjeg uva,a ja mislim da nije stenecak u pitanju.Molim vas pomozite mi!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *