Da li je spavanje s ljubimcima dobra navika ili…

Spavanje s ljubimcima i nije tako dobra navika kao što neki ljubitelji životinja smatraju, pokazalo je nedavno istraživanje.

Spavanje s ljubimcima nije dobra navika

Među vlasnicima ljubimaca koji su delili krevet sa svojim četveronožnim prijateljima, 30 posto se izjasnilo da ih ljubimci bude barem jednom tokom noći. Čak 63 posto vlasnika koji s ljubimcima spavaju više od četiri puta nedeljno istaknuli su da im je kvalitet sna loš.

Pet posto ne može zaspati nakon što ih probudi ljubimac, javlja Huffington Post. Rezultati istraživanja objavljeni su na posteru Sleep 2014. na 28. godišnjoj sednici Društava za profesionalnu pomoć pri spavanju.

Dosadašnja su istraživanja otkrivala kvalitet sna pri deljenju kreveta s partnerom ili detetom, ali sada je istraživanje usmereno na ljubimce za koje se dosad iz iskustva znalo da uzurpiraju san sopstvenim oglašavanjem ili živahnim snovima. Sovjanja Dutuluru istakaoje da se radi o prvom istraživanju te tematike.

On i kolege su razgovarali s 300 pacijenata, postavivši im 17 pitanja o njihovim ljubimcima (ako ih imaju) i kvalitetu njihova sna. Čak 148 od njih imali su ljubimce, a polovina njih (54 posto) delili su sa njima i krevet. Rezultati su pokazali da doba i pol vlasnika, kao i vrsta životinje (pas ili mačka) nisu bili presudni za kvalitetnu sna.

Presudna je bila činjenica što su s njima spavali.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *