Da li je skaj terijer pas za vas?

Ovaj pas poseduje veoma jaku ličnost i veoma izražen osećaj svojine, koji izražava kako prema svom gospodaru, tako i prema njegovim dobrima.

Ostrvo Skaj severozapadno od Škotske dugo je ostalo divlje i zaklonjeno od posetilaca. Baš odatle potiče ovaj neverovatan pas koji i nosi ime ovog ostrva.

Rustični dugodlaki terijer, koji je lovio jazavce, kune i lisice vekovima je za stanovnike ostrva bio “pas za sve”. Početkom 18. veka ukrštanjem ovih domaćih pasa sa maltezerom nastao je skaj terijer.

Izgleda da današnji skaj terijer nije izgubio ništa od odlika svojih predaka. Još uvek rado trči po šumama i raskopava i najmanje jame. Iako su mu oči sakrivene dugom dlakom, njegovom izuzetno finom njuhu ništa ne može da promakne, piše portal Životinje.rs.

skaj-terijer

Ovaj pas poseduje veoma jaku ličnost i veoma izražen osećaj svojine, koji izražava kako prema svom gospodaru, tako i prema njegovim dobrima. Pored toga, ima veoma izraženu potrebu za nezavisnošću.
Skaj terijer je veoma dugačak, sa niskim nogama. Ima snažnu glavu, smeđe oči i uvek crn nos. Uši mogu biti uspravne ili preklopljene, a ukrašene su divnim resama. Vrat mu je dug, plećke široke a leđa ravna. Noge su mišićave, prave i kratke a šape velike i štrče napred. Rep je graciozan, ukrašen resama, dug 22 do 23 cm. Može biti uzdignut ili viseći.

Kratka, oštra, gusta i vunasta poddlaka prekrivena je oštrom dlakom, dugom 13 cm. Dlaka može biti crna, svetlije ili tamnije sivkasto-plava ili krem. Uši i vrh njuške moraju biti crni.

Skaj terijer je sklon sumnjičavosti i nezainteresovanosti prema svima sem prema svom vlasniku. Njegovoj veličanstvenoj i dugoj dlaci treba posvetiti puno pažnje. Zato što ovaj mali pas uživa u šetnjama po prirodi.

Ne podnosi da bude vezan ili zatvoren, a njegovo društvo preporučuje se prvenstveno onima koji imaju baštu ili mogućnost da mu obezbede svakodnevnu fizičku aktivnost. Originalan, kako po ponašanju tako i po izgledu, ovaj čvrst, hrabar i veran pas uvek je veoma isključiv u svojim emocijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *