Da li je pumi pas za vas?

Ne puli, već pumi! Na prvi pogled izgleda poput brojne družine pasa terijera. Ima nešto dužu uglatu glavu s jedva vidljivim čeonim kolenom i s izdignutim, nazad postavljenim ušima. Kvadratnog je oblika i zato deluje visoko.

Pumi (mađ. Pumi; lat. Canis familiaris ovilis villosus terrarius Raitsitsi) je vrsta terijera, srednje veličine. Pumi je originalna mađarska rasa ovčarskog psa.

Za njega je tipična odlakanost – ima pokrovnu dlaku i poddlaku, čitavo telo je prekriveno gustim čupercima talasaste dlake ili pužasto savijenom dlakom. Pužasto savijena dlaka nije poželjna. Dlaka na ušima je ravna i stoji uspravno. Uvek je jednobojan – crn ili smeđ.

Rep je visoko uzdignut, kupiran ili prirodno kratak. Visok je od 35 do 40 cm, a teži od 8 do 13 kg. Dočeka visoku starost.

Puli i pumi su u prošlosti bili ista pasmina. Počeli su se razlikovali tek 1900. godine. Tada je pumi izašao iz mode i ostao je kod pastira za čuvanje stada. Stoga je taj veseli i živahan pas izvan Mađarske malo poznat. Svoju terijersku krv pokazuje s temperamentom, željom za lajanjem i lovom na miševe i štakore. Ta osobina nije tipična kod patirskih pasa. Pumi je nadasve spreman na učenje i odličan je prosmatrač. Kada čuva stan, ne laje i time izbegne neugodnosti.

Može živeti u stanu, ali bolje se oseća napolju pa iziskuje česte i duže šetnje.

Kraća dlaka zahteva manje čišćenja za razliku od drugih mađarskih pasmina.

Pumi koji boravi u boksu postaje svojim lajanjem dosadan. U Mađarskoj ih školuju kao sportske pse i povremeno s njima nastupaju na međunarodnim takmičenjima službenih pasa.

Podaci o pasminama i fotografije su preuzete iz knjige: “Velika knjiga o psima”, autora Ulrich Klevera.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *