Da li je psu zaista hladno?

Psi koji tokom cele godine borave napolju imaju dobro razvijen imunitet i mogu bez problem da prezime u spoljašnjim uslovima. Životinje u prirodi se spremaju na zimske temperature jako dugo, celu jesen. Tražeći višak hrane, menjaju dlaku iz letnje u zimsku, nabace salo, pripreme organizam i imuni sistem kako kondiciom tako pametnom ishranom.
Nemački patuljasti špicevi imaju raskošno krzno koje ih dodatno štiti od nepovoljnih uslova.
Najviše štete se psu nanosi kada je pas malo napolju malo unutra. Ljudi često kažu: leti napolju, zimi unutra. Time jako štete psećem organizmu. Psima koji borave napolju leti a zimi prelaze u kuću ne dajemo nikakve šanse, da svoje telo pripreme za temperaturne razlike.

Treba posvetiti puno pažnje pravilnoj ishrani u zimskom periodu. Psima treba više kalorična ishrana, puno raznih kvalitetnih poslastica kao sto je sir, pavlaka, ulje, mlevene semenke oraha, riblje, lososovo ulje i slično. Više mesa!

Naravno, druga vrlo bitna stavka je, kvalitena kućica i boks. U samom boksu treba biti postavljena kućica odgovarajuće veličine u skladu sa psom, ne prevelika kako bi je pas svojom toplinom tela što lakše zagrejao. Ona mora biti jako dobro izolovana, najbolje stiroporom, a na vratima da ima neku vrstu zavese koja neće propuštati hladan vazduh unutra, a topli napolje i da pas može sa lakoćom da ulazi i izlazi iz kućice. Unutar kućice je najbolje staviti slamu ili ćebad, što po potrebi treba menjati. Ako imate mogućnosti kućicu noću možete dogrejati sa sijalicom, samo je postavite tako da pas ne može da se opeče.

Treba isto tako voditi računa o tome gde će biti postavljena činija za vodu koja zimi može jako brzo smrznuti. Najbolje je psu svakih par sati iznositi mlaku vodu da pije. To što se vaš pas valja po snegu je samo znak da uživa u njemu,da mu je hladno, da je tužan ili da mu nešto fali ne bi to radio.

Izvor: petbox.rs

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *