Da li je pointer pas za vas?

Poznata je priča o neiskusnom lovcu koji je krenuo u lov sa pointerom. Posle lova lovac je rekao kako mu se pas izgubio, pobegao. Sutradan su ga drugi lovci našli kako poput strele stoji nad lovinom.
Poreklo

Zadivljijuće elegantan i lep, uvek napetih mišića, spreman za pokret. Ovo je ne samo izvanredan radni pas već i ponos svog vodiča. Nastao je pre oko 200 godina i to ukrštanjem različitih rasa pasa – italijanskog lovačkog psa, setera, buldoga, njufaudlera. Njegov snažan i elegantan kostur idealno popunjava suve mišiće što mu omogućava upravo eksplozivne pokrete u lovu. Ime je dobio po svom položaju tj. poziciji koju zauzme kad ugleda divljač. Uz odličan njuh ovaj pas velikom brzinom istražuje lovište, a na prvi osećaj mirisa divljači zastane i u stanju je da satima stoji pored ulova, a da mu se nijedan mišić ne pomeri, piše mojaoaza.com.

Građa tela

Glava pointera je umereno široka, a njuška je dugačka, četvrtasta, puna i snažna. Zbog širine glave oči izgledaju malo ukuso. Uši su srednje dugačke i viseće. Vrat je dug, mišićav i suv. Leđa su ravna, kratka i čvrsta i nastavljaju se u rava rep. Zadnje noge su širokog raskoraka i daju mu stabilnost i pokretljivost. Visok je od 60 cm do 68 cm.

pointer

Dlaka

Dlaka je sjajna, kratka i tvrda, fina na dodir. Žuto bele je boje, a može biti i narandžasto bele ili crne boje. Dozvoljena je jednobojnost i trobojnost.

Karakter

Vrlo je energičan, posvećen i veran vlasniku. Inteligentan je, neustrašiv i dobro se slaže sa ostalim ljubimcima. Odličan je lovački pas, ali ne i pas čuvar.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *