Da li je opasno da vas pas liže po licu?

Ukoliko dozvoljavate svom psu da vas liže po licu, opasno ugrožavate svoje zdravlje, tvrde naučnici.

Iako je pas vaš najbolji prijatelj, baš i ne mora da vas ljubi po licu, 

“Na psu rana, na spu i zarasla”! Tako se obično brane oni koji dozvoljavaju svojim ljubimcima da ih ližu po licu, dok se vi zgražavate… Ma koliko ta izreka bila istinita, jer da, psi lizanjem čiste rane na svom telu i omogućavaju brže zarastanje, isto ne važi i za ljude.

poljuba-pas

Prvo što morate da znate jeste da vas psi ližu da bi sa vama uspostavili kontakt i upamtili vaš miris. To je njihov način da se maze sa vama. Iako nije opasno da ih pustite da vam ližu ruku, veoma je opasno da im dozvolite da vam ližu lice, tvrde naučnici.

Naime, ozbiljno ugrožavate zdravlje ukoliko dozvoljavate psima da vam ližu nos, usta ili oči. Usta vašeg ljubimca su puna bakterija – raznorasnih. Mnoge od njih, ukoliko se prenesu na čoveku, mogu izazvati ozbiljne infekcije. Nije na odmet da znate da su neke od tih opasnih bakterija upravo klostridija, ešerihija koli, salmonela, kampilobakterija… Sve ove bakterije mogu izazvati ozbiljna oboljenja kod čoveka. Zbog toga, nemojte da dozvoljavate vašem ljubimcu da vas liže po licu, a kada vam od radosti oliže ruke, obavezno ih operite!

Takođe, jako je bitno da vašeg psa održavate čistim i da ga redovno čistite od parazita, kako biste izbegli da se vi ili neko od članova vaše porodice zarazi

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *