Da li je normalno da psu smrdi iz usta?

Ako ste jedna od onih osoba koja veruje da svim psima smrdi iz usta, vreme je da svog ljubimca odvedete kod veterinara jer je verovatno bolestan. Vreme je da naučite nešto o psećim zubima

Da li normalno da psima smrdi iz usta

Odgovor je – ne! Vašem ljubimcu, bilo da je pas ili mačka, zadah ne bi smeo da smrdi.

Loš miris ne mora nužno biti posledica zubnih problema, već može, kao i kod ljudi, biti stomačni problem. Bilo kako bilo, ako ljubimcu smrdi iz usta, odvedite ga kod veterinara.

Ljubimci se sami brinu za svoje zube

Ako niste videli svog ljubimca kako s četkicom i pastom za zube izlazi iz kupatila pre spavanja, možete biti sigurni da žvakanje igračaka i čvrsta hrana nisu dovoljni za optimalnu oralnu higijenu pasa i mačaka.

Štaviše, nemojte davati psima kosti jer mogu slomiti zub kad ih žvaću ili im kost može porezati usnu duplju.

Suva hrana održava čistoću psećih zuba

Suva hrana pomaže sa naslagama koje se skupljaju na zubima ljubimca. Imajući to na umu, nakon mokre hrane uvek dajte svom ljubimcu koji keks ili čak poslasticu koja služi isključivo za održavanje zdravih zuba.

agresija psa

Pseća usta čistija su nego ljudska

Ako imalo brinete o svojim zubima, tvrdnja kako su pseća usta čistija nego ljudska definitivno nije istina. Psi imaju potpuno drugačije bakterije od ljudi u svojim ustima. To im usta ne čini ništa čistija ni prljavija od ljudskih, no svakako može stvoriti probleme kad nam ljubimac poliže otvorenu ranu. Kao i kod psećeg ugriza, pametno je odmah oprati ranu.

Nemoćni smo kad su u pitanju zubni problemi kod pasa

Imamo samo jednu reč za ovu tvrdnju – veterinar. Lekar koji je specijalizovan za životinje znaće kako brinuti za gotovo svaku pseću bolest, uključujući i probleme sa zubima.

U slučaju ozbiljnijih problema poput parodontoze, psu treba svakodnevno četkati zube kako bi ih što duže sačuvao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *