Da li je Norfolški terijer pas za vas?

Opšti izgled: Mali, nizak, britak pas, kompaktan i snažan, kratkih leđa, dobre mase i snažnih kostiju. Pri žestokom radu zarađeni ožiljci su pošteni i dozvoljeni.

Karakteristika: Jedan od najmanjih terijera, ali je”đavolska muškarčina” za svoju veličinu. Obdarena ljubaznost, nije kavgadžija, robustna telesna konstitucija.

Narav: Oprezan i neustrašiv.

Glava i lobanja: Široka lobanja, samo blago zaobljena, pri tome dobro rastojanje između ušiju. Snažna, klinasta njuška, kraća od lobanje za oko 1/3. Lobanja se meri od potiljne kosti do donjeg dela dobro izraženog stopa.

Oči: Ovalne, duboko postavljene, tamno braon ili crne. Živahan izraz radoznale i inteligentne.

Uši: “y” oblika i srednje velike, na vrhovima blago zaobljene, ka napred padajuće i priležu dobro uz obraze.

Zubalo: Dobro zatvorene usne, snažne vilice. Zubi su jaki i prilično veliki. Perfektno, pravilno, makazasto zubalo, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje, i zubi stoje vertikalno u vilici.

Vrat: Snažan i srednje dug.

Prednje noge: Suve, dobro unazad ležeća plećka, čija dužina dogovara dužini nadlaktice. Prednje noge su kratke, pune snage i ravne.

Telo: Kompaktno, kratko, ravna gornja linija, dobro zaobljena rebra.

Zadnje noge: Dobro mišićave, dobro uglovano koleno. Nizak skočni zglob, posmatran od pozadi ravan. Veoma izražena potisna snaga.

Šape: Okrugle sa debelim jastučićima.

Rep:Kupiranje repa je slobodno:

a) Srednje dug kupiran, usađen u liniji leđa i uspravno nošen.
b) Nekupiran rep srednje dužine i psu daje harmoničan izgled.

Debeo u korenu, sužava se ka vrhu, ravan koliko je moguće, neopterećen ali nije preterano radostno nošen.

Kretanje: Korektno, nisko sa dobrim potiskom. Iz ramena noga ide ravno napred. Dobra uglovanost zadnjih nogu omogućava veoma dobru snagu iskoraka. Zadnje noge slede trag prednjih, one se kreću slobodno iz kuka. Koleni i skočni zglob veoma pokretljivi. U kretanju leđna linija ostaje ravna.

Dlaka: Oštra, žičasta i ravna, prisno uz telo priležuća. U predelu vrata i plećki dlaka je oštrija i duža, na glavi i na ušima je kraća i mekša, sa izuzetkom nešto brade i obrva. Nepoželjno je preterano trimovanje.

Boja: Sva šatiranja od crvene, pšenične boje, crne sa plamenom (“tan”) ili grizli boje. Dozvoljene, ali nepoželjne su bele oznake ili fleke.

Veličina: Idealna visina grebena 26-26 cm.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka, smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *