Da li je moj pas alkoholičar?

Veterinaru dr Janu Danbaru, poznatom stručnjaku za pse, pre nekoliko dana putem imejla stiglo je pomalo bizarno, ali svakako zanimljivo i zabavno pitanje jednog vlasnika psa. Ovako je glasilo: „Da li je moj pas alkoholičar?” Pročitajte kako je glasilo pismo zabrinutog vlasnika i šta je dr Danbar odgovorio.

Pitanje:

Kad organizujem zabave, moj pas Top Jaw trudi se da obori pivo iz ruku mojih gostiju na zemlju, a potom da ga, kad ono iscuri iz konzerve, popije. Da li je moj pas alkoholičar? Ili možda samo loš domaćin?

Tod, Wenatchee, WA

Odogovor:

Prošle godine sam se relaksirao na krevetu sa svojim psom i u desnoj ruci držao sam čašu kabernea. Moja supruga je rekla: „Bolje bi bilo da pomeriš tu čašu ili bi Oli mogla da je obori.” „U redu”, rekao sam joj, i premestio čašu iz jedne u drugu ruku. Ali, u tom trenutku Oli je podigla glavu i nosem udarila po čaši koja se u sledećem trenutku našla u vazduhu. Okrenula se, a sadržaj iz nje našao se u mom krilu. Nisam dozvolio Oli da još bude i nagrađena za incident koji je prouzrokovala, tako što bih joj dopustio da popije i malo prosutog vina. Umesto toga sam dreknuo: „Napolje!” Njeno nepristojno i nespretno ponašanje upravo je koštalo priviligije da sedi na kauču. Posle nekoliko minuta pozvao sam je da se vrati. Posle toga nikada ništa slično nije ponovila.

pas alkos

Što se vašeg slučaja tiče, malo je verovatno da je Top Jaw alkoholičar. Štaviše, kao veterinar, pre bih se fokusirao na njegovo nepoželjno ponašanje i pokušao da ga naučim manirima na koje će se oslanjati kad u kući imate goste. Top Jaw nema potrebe da se učlani u društvo AA (anonimni alkoholičari), umesto toga bi možda trebalo da razmislite da ga učlanite u drušvo NNA (neposlušni, netrenirani anonimusi).

Top Jaw-u je očajnički potrebno da nauči nekoliko lekcija iz oblasti gostoljubivosti. Srećom po vas, ovaj zadatak je daleko od onih zadataka koje bismo mogli da opišemo kao zahtevne. Da biste vašeg ljubimca naučili manirima, imate nekoliko opcija. Na primer, kad imate goste, stavite svog nestaška u sobu s njegovom omiljenom hranom koju ćete prethodno zamrznuti. On se neće odvojiti od nje. Ali, ako želite da Top Jaw bude u sobi u kojoj se zabava događa ali da ne uznemirava goste, odnesite mu poslasticu u njegov mali kučeći krevet i vežite je za njega, tako da vaš pas ne može da je pomeri, odnosno da nije u stanju da se s njom šeta po kući. Vežbajte s ovim poslasticama ili s njegovim omiljenim igračkama svako veče pre nego što na dnevni red dođe vaša zabava. Periodično, kad vidite da se ne mrda iz kreveta, onda ga pomazite i recite mu da je dobar pas ukoliko uspeva da ostane u krevetu. Svaki put kad pokuša da izađe iz njega, nežno mu recite: „Top Jaw, idi u svoj krevet, Top Jaw, idi u svoj krevet”, sve dok se on u njega zaista i ne vrati. Posle toga ga pomazite.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *