Da li je kuvas pas za vas?

Elegantan, graciozan, simpatičan, otporan na hladno vreme – reči su koje opisuju mađarskog kuvasa. Pored fizičkog izgleda, kuvas poseduje i druge vrline, a najjača mu je ta što izuzetan pas čuvar koji se posebno ističe u čuvanju stada.

Uglavnom je bio miljenik u kraljevskim porodicama, da bi vekovima kasnije njega počeli da drže i kao pastirskog psa, jer se pokazao kao odličan čuvar stada posebno kada je reč o zaštiti grla od lisica, medveda i vukova.

Osim što se pokazao kao izuzetan ovčarski pas, ima i sve osobine odvažnog lovca, pa se koristio u lovu na bizone, vukove i medvede. 

Danas ga mnogi imaju kao kućnog ljubimca, ali nije pogodan za stan. Ukoliko želite ovog gracioznog psa, odličnog čuvara i lovca, bilo bi poželjno da imate veliko dvorište. On je veoma nezavisan, zna da bude i vrlo nedruželjubiv prema vlasnicima, ali samo kada primeti da je on dominantniji u odnosu na svog gazdu.

Pyrenean Mountain Dog or Great Pyrenees, 9 months old, standing in front of white background

Poreklo

To gde je nastao i kako je nastao, ne mogu da se dogovore ni kinolozi, i dok jedni smatraju da je kuvas rasa koja je nastanjivala Mađarsku za vreme Huna, druga grupa kinologa smatra da je ovaj ovčarski pas stigao u Mađarsku čak iz Turske tokom pohoda Mongola. U Mađarskoj je i dalje veoma popularan, ali ga ima i u našoj državi, cena mu je oko 100 evra, a kvalitetnije i jedinke sa rodovnikom su skuplje.

Karakteristike

Karakteristična visina kod mužjaka je od 71 do 75 cm, dok je vidina ženke od 66 do 70 cm. Težina mužijaka se kreće od 40 do 53 kg, a ženki od 30 do 42 kg. Ova rasa pasa najčešće živi između 9 i 12 godina.

Karakter i osobine

Vrlo je radoznao, inteligentan i netoretantan i hrabar pas. Prema svojim vlasnicima je zaštitnički nastrojen, jer čuva svoju teritoriju i nije baš druželjubiv ako naleti na uljeza. Pokazalo se da odlično čuva i brani svoja stada, a a ne boji se čak ni predatora koji su veći od njega. Često donosi odluke na svoju ruku, pa mu je potrebna dresura i socijalizacija od malih nogu. Jedina mana mu je što u nekim momentima zna da bude i prema svojim vlasnicima neprijateljski raspoložen, posebno kada proceni das u oni osobe sa blagim karakterom. Zato se preporučuje isključivo jakim i autorativnim osobama. Sa decom može, ali pod uslovom dag a na decu navikavate od šteneta.

Fiziči izgled psa

Mađarki kuvas je mišićav, velik i snažan pas. Međutim, srazmeran je i ono što ga krasi jeste njegova izuzetno lepa glava. Obično je bele boje, mada se toleriše i boja slonove kosti, a dlaka je srednje dužine, malo talasasta do ravna. Njuška je osrednja, ali se blago sužava prema njuški, i blago je zaobljena. Ima bademastog oblika oči, koje su uvek smeđe boje. Rep je savijen na niže, ali je izdignut u momentima kada iskazuju sreću. Ono što je karakteristično za kusada je i to da ima telo duže u odnosu na svoju visinu.

Ishrana

Karakteristično u ishrani kuvasa da bi njegova kuvana hrana trebala da mu se daje mlaka. Jedu jednom do dva puta dnevno, a a ishrana treba da bude raznovrsna odnosno da sadrži srazmerno: protein, vitamine i minerale. Možete da jede i granule, ali ako se koristi kao pastirski pas, poželjno je da mu sami pripremate obroke. Osim,mesa, povrća i mleka, ishrana bi trebala da se bazira in a žitaricama – kukuruzno brašno, pirinač.

Nega

Kuvas je po prirodi aktivan pas, a kako bi bio srećan i zadovoljan treba mu puno prostranstva za trčanje i istrčavanje. Obožava kada je fizički aktivan, ne podnosi vezivanje za lanac i više mu prija zima, nego leto. Ukoliko živi na otvorenom dovoljno je jedanput godišnje da ga okupate, dok dlaku treba isčetkati na u dva puta nedeljno. U proleće i jesen kada je linjanje nešto jače od uobičajenog poželjno je četkanje i do četiri puta nedeljno.

Dresura

Veoma je bitno da odredite u koju svrhu kuvasa dresirate. Ukoliko je to za čuvanje stada, onda bi dresura trebalo da počne kada pas napuni šest meseci, jer tada se najbolje socijalizuje sa drugim životinjama. Naime, tada štene kuvas oseća posebnu povezanost da stadima i kasnije ih toliko zavoli da nema šanse d aim bilo ko priđe. Za njegovu obuku treba će vam dosta strpljnja. 

Najčešće bolesti

Mađarski kuvas spada u veoma zdravu i jaku rasu pasa, a ono što može da predstavlja poblem jesu bolesti arterija koje se mahom javljaju kod štenaca.

izvor foto: Gregory Barrett/ Kuvasz.info

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *