Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je kavalirski španijel pas za vas?

Kavalirskog španijela stvorili su uzgajivači koji su želeli da od španijela kralja Čarlsa sa spljoštenom njuškom, ponovo pronađu stari tip patuljastih španijela, omiljenih kod engleskih kraljeva i prinčeva u 17. veku.

Ovaj španijel, koji je potekao od jedne stare azijske rase, verovatno je stigao u Evropu preko Španije. Ime duguje Čarlsu II Stjuartu, koji se od njega nikada nije odvajao i koji je započeo njegov uzgoj. Rođen kao lovac, nije izgubio tu sklonost, uprkos vekovima provedenim u salonima, piše životinje.rs.

Kavalijerski španijel

Kavalirski španijel kralja Čarlsabrzo je postao popularan u Velikoj Britaniji. Sve je rasprostranjeniji u Evropi, posebno u Francuskoj, gde je veoma cenjen. Prvi klub je stvoren 1928. godine, a rasa je zvanično priznata 1945. godine.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa je odvažan i okretan pas, koji traga za divljači njuhom i pogledom. Ima izraženu ličnost. Veseo, druželjubiv, veoma blag i privržen, ima izraženu sklonost ka udobnosti. Stidljiv je, ali kad jednom stekne poverenje, pokazuje se kao društven. Osetljiv je i užasava se grubosti. Inteligentan i budan, zanima se za sve što se oko njega dešava.

Izuzetno vezan za gospodara, kavalirski španijel kralja Čarlsa je uvek gladan nežnosti. Ipak, ovaj pas čvrste građe ne voli hladnoću i vlagu. Treba nadgledati njegove osetljive uši, i sklanjati višak dlaka koje zapušavaju kanal. Mora se češljati i četkati najmanje svaki drugi dan.

Suprotno španijelu kralja Čarlsa, kavalirski španijel ima kupastu njušku. Skladne je građe, a pokreti su mu ljupki i gipki. Glava mu je skoro pljosnata između ušiju. Oči nisu ispupčene. Velike su, tamne i razmaknute. Uši, veoma dugačke i prekrivene gustom dlakom, vise.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa postoji u istim varijetetima boje dlake kao i španijel kralja Čarlsa: rubi (jednobojna riđo-smeđa), blenhajm (kestenjasto-smeđe mrlje na beloj podlozi), crna sa oznakama paleža i trobojna (bela, crna i boja paleža).