Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je irski terijer pas za vas?

Irski terijer poznat je iz doba crnačkog ropstva u Americi, kada je bio dobar sluga belog gospodara. Ali to je bio samo kratki period njegove istorije stare dve hiljade godina.

Građa tela
Irski terijer vitak je i veliki pas. Sličan je oštrodlakom foksterijeru sa kojim je u srodstvu. Glava je duga, čeoni deo lobanje ravan, uši imaju oblik slova V i visoko su postavljen i nagnute napred. Oči su tamne boje. Telo je srednje dugo, a leđa su snažna. Rep je kupiran  i nošen uspravno.Visok je od 40 cm do 45 cm i težak oko 12 kg.

Dlaka
Dlaka je tvrda, oštra i duga. Poddlaka je fina, meka i kratka. Može biti crvene, crveno-pšenične ili kukuruzno žute boje.

Karakter
Veoma je pokretljiv, živahan, veseo, zaigran ali zna biti i neustrašivo oštar vodičev čuvar. Ne zna za poraz u borbi. Od oštodlakog foksterijera razlikuje se prvenstveno i gotovo jedino bojom tela. Irski terijer je riđo crvene boje, a postoje različite nijanse, od pšenično-žute do jarkocrvene. Takođe, ima nešto manje dlake na glavi za razliku od oštrodlakog foksterijera.