Da li je imalski terijer pas za vas?

Irski glen je živahan, hrabar, strpljiv i odan mali pas. Nežan je sa članovima svoje porodice. Energičan je i nepopustljiv u lovu, a u kući je blag i miran. Inteligentan je, ali mu dugo treba da sazri. Veoma je veran, privržen pas za kuću i pratnju. Laje samo kada oseti opasnost. Voli da juri i da kopa rupe u zemlji. Imalski terijer se dobro slaže sa decom i sa ostalim psima.

Dresura

Osetljiv je na ton ljudskog glasa, i neće da sluša komande ako oseti nesigurnost u ljudskom glasu. Takođe, ne podnosi prestrogu i grubu disciplinu. Vlasnik treba da bude smiren, sa urođenom autoritativnošću.

Zdravlje

Zdravstveni problemi koji se mogu javiti su: displazija kukova, PRA (progresivna retinalna atropija), kožna alergija (alergija na buve).

imalski-glen-terijer

Izgled

Srednje veliki pas sa velikom snagom za svoju veličinu. Dužina tela veća je od njegove visine. Dlaka je srednje duga, pšenične ili sivo-plave boje.

Nega

Imalski glen terijer može da živi u stanu. Relativno je aktivan u zatvorenom prostoru, dvorište mu nije neophodno. Može da spava napolju ukoliko nije previše vruće ili hladno, ali radije ostaje u kući, u blizini porodice. Potrebna mu je svakodnevna šetnja. Njegovo krzno se lako češlja, ali je potrebno šišanje dva puta godišnje. Redovno makazama treba kratiti dlaku ispod repa, između prstiju, i sa unutrašnje strane ušiju. Ova rasa se malo ili ni malo ne linja.

Životni vek

Oko 13-15 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *