Da li je hovavart pas za vas?

Među brojnim rasama pasa, koje potiču s nemačkog tla, ova pripada grupi najmlađih. O pretečama današnjih rasa saznajemo iz literaturnih izvora sa početka ovog veka. Zvanično priznavanje Hovavarta kao samostalne pasmine usledilo je tek 1936. godine! Ovo je primer kako se mogu standardizovati mnogobrojni oblici, uslovno rečeno, „seoskih” pasa.

Od tih pasa, koji su čuvali domove i poljoprivredna gazdinstva, marljivi kinološki radnici standardizovali su ovu rasu pasa.I pored toga što Hovavart pripada grupi najmlađih standardizovanih rasa pasa, nemački kinolozi ističu da je ovaj pas potomak prvog evropskog pastirskog psa.

Hovavart je nastao od psa čuvara dvorišta koji vodi poreklo iz bronzanog doba. Uzgojni materijal, za stvaranje rase, poticao je iz brdovitog predela u Nemačkoj (Harz), iz Švarcvalda (Schwarzwald) kao i sa teritorije oko Hesena (Hessen).Kao što je već napomenuto Hovavart potiče od starih pasa koji su čuvari poljoprivrednih imanja tokom nekoliko proteklih vekova.

Današnji naziv rase potiče iz srednjeg veka. Tada su takve pse nazivali ,,hovewart”, što u prevodu označava čuvara kuće.Ime ovoga psa pominje se u nekim dokumentima još iz 13. veka.

Autor pomenutog dokumenta navodi da je on kao beba bio spašen iz plamena porodičnog zamka zahvaljujući Hovavartu koji je i sam bio ranjen ali je ipak smogao snage da bebu odnese na susedno imanje.

Takođe, u jednom drugom dokumentu pominje se da je krađa Hovavarta bila teško kažnjavana zato što se taj pas smatrao izuzetno vrednim. Sa nestankom nemačke aristokratije nestao je i Hovavart. Vekovima se za njega nije čulo u krugovima ljubitelja pasa. Najzad, početkom 20. veka najviše zahvaljujući entuzijasti Kurt Konigu rasa je spašena.

Danas postoje dve teorije kako je ova rasa spašena. Po jednoj teoriji tvrdi se da su odgajivači koristili leonbergera, nemačkog ovara, njufaundlendera i kuvasa u kreiranju jednog veoma snažnog radnog psa koji bi izgledao kao stari Hovavart. Oponenti ove teorije tvrde da je to besmislica jer u to vreme gore navedene rase se ni same nisu bile iskristalisane i nisu imale ustaljen put, pa je prema tome nemoguće da su rase sa neustanovljenim tipom korišćene da bi se dao oblik drugoj rasi.

Po drugoj teoriji navodi se da su se psi starog, izvornog tipa Hovavarta sačuvali i opstali na nekim veoma izolovanim planinskim farmama.

Oni tvrde da je Kurt Konig sa svojim saradnicima obišao sve te farme i da je našao pse željenog izgleda i temperamenta. Te pse je popisao i oni su predstavljali osnovu i bazu za dalji nastavak uzgoja Hovavarta. Rasa je priznata 1936. godine, ali joj je Drugi svetski rat naneo velike štete.

Danas Hovavart ima višestruku namenu. U matičnoj zemlji koriste ga kao psa za čuvanje, službenog psa, psa za pratnju i kao pastirskog psa.

U grupu službenih pasa uvršten je tek 1964. godine, i od tada uspešno polaže radne ispite.

Opšti izgled
Hovavart ima snažnu glavu, široko i zaobljeno čelo, tamne oči, uši u obliku trougla, visoko postavljene i spuštene, a da nisu priljubljene uz glavu, i močne zube. Vrat je čvrst sa bujnom dlakom, ali bez grive. Grudni koš je dubok i širok, i mora da bude u skladu sa ostatkom tela. Leđa su prava. Sapi nisu suviše duge i blago su spuštene.

Rep je dug i bujan, spušta se do kraja skočnog zgloba. Spušten kada je životinja u stanju mirovanja, uzdignut kada je pas uzbuđen. Dugačka dlaka Hovavarta je blago talasasta.

Može da bude riđe ili crne boje, ili crne sa plamenim oznakama (na obrvama, obrazima, grudima, nogama, deo ispod mesta gde je usađen rep). Tolerišu se mala bela mrlja na grudima i nekoliko proređenih belih dlaka. Suviše teška konstitucija, loše nošene uši, kovrdžava dlaka, beli prsti, smatraju se nedostacima i kao takvi nisu dozvoljeni.

Karakter
Hovavart je izuzetno inteligentan pas, pouzdan, dobar za obuku, ali stručnjaci kažu da sa njim treba strpljivo raditi. Ova rasa je vekovima uzgajana za čuvanje kuće i imanja, i danas taj posao odlično obavljaju. Koriste ih čak i u lovu. Njegova dlaka okarakterisana je kao nepromočiva, otporna na vodu na sve vremenske prilike- ,,Weatherproof”, pa se ovaj pas bez ikakvih problema može držati napolju. Dobri su u radu sa drugim životinjama pa se koriste kao farmerski psi. Prirodni su čuvari još od štenećih dana, ali kad odrastu potrebna im je čvrsta ruka. Rad i neprestane vežbe čine ovog psa veoma srećnim i u dobroj kondiciji pas je tih i nečujan, a njegova dlaka ne zahteva mnogo posla. Dobri su sa decom i dopustiće im svakojake nestašluke u zajedničkoj igri. U literaturi se navodi da je ovo pas za jednog čoveka, ali budite sigurni da će braniti celu porodicu ukoliko za tim ima potrebe.On je priznati radni pas, za višestruku upotrebu.

Obdaren je uravnoteženošću i dobroćudnošću.

Poseduje nagon za zaštitu, borbu, odbranu. Temperament je srednje razvijen, ima veoma dobru sposobnost tragača. Za radnog psa ima harmonične telesne odnose i veoma je privržen porodici u kojoj se nalazi, izvrstan je pas za pratnju, čuvanje, zaštitu i rad na tragu

Životni vek
12-14 godina.

Uslovi za život
Hovavart je rasa koju nije preporučljivo držati u stanu. U zatvorenom prostoru su umereno aktivni i nešto nervozniji, tako da im je najbolje obezbediti dvorište. Oni vole umerenu klimu, kako bi mogli spavati na otvorenom.

Zdravstveni problemi
Hovavart je veoma zdrava rasa. Međutim, u evropskim linijama ovih pasa, velika je zastupljenost problema sa štitnom žlezdom. Jako su retki primerci pasa koji imaju problema sa kukovima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *