Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je bordoška doga pas za vas?

Bordoška doga izgleda prilično preteće sa svojim borama i ogromnim čeljustima, ali ovaj pas je sasvim drugačiji nego što izgleda. Oni koji ga imaju, tvrde da su ovi psi veoma omiljati. To ipak ne znači da su sasvim bezopasni. Veoma su odani svojim vlasnicima i uradiće sve da ih zaštite od opasnosti.Bordoška doga je poznata po svojoj smirenosti i vernosti vlasniku.To je svakako kvalitet koji ljubitelji pasa cene.

BORDOŠKA DOGA KARAKTERISTIKE

Izgled
Bordoška doga deluje prilično zastrašujuće i može biti takva kada okolnosti to zahtevaju. Ovi psi su pravouganonog oblika sa dubokim grudima koje im zapravo daju veću visinu. Imaju tanje, prave, zašiljene repove. Zdepasti su i snažne su građe, a koža im je debela i naborana, posebno u predelu glave i vrata.

Mužjaci:
Težina – minimum 50 kg
Visina – 60-70 cm u predelu vrata

Ženke:
Težina – minimum 45 kg
Visina – 60-65 cm u predelu vrata

Glava bordoške doge je najimpresivniji deo na njima. Obično je masivna i ima široku njušku i jake vilice. Njuška je dugačka otprilike koliko trećina cele glave i koren se spaja sa početkom čela. Ujeda donjom vilicom, jer su donji zubi istureni u odnosu na gornje kada su im usta zatvorena. Naborane vilice izgledaju kao da vise sa njuške i zbog toga je kod ovih pasa povećana salivacija. Oči su im ovalne i krupne. Uši su im relativno kratke i vise.
Dlaka bordoške doge je kratka i prilično meka, što je neuobičajeno za ovako velike pse, i obično je žutosmeđe do tamno smeđe, crvenkaste boje. Dlaka na licu im može biti čak i crna ili smeđa, nekada je uobičajene boje, a ako nije, boja dlake se razlikuje samo na predeo oko njuške i očiju, nikada po celoj glavi. Boja same njuške obično odgovara boji dlake oko nje.

Hod
Bordoške doge obično brzo hodaju, gotovo da kaskaju kada se slobodno kreću, a sposobni su i da vrlo brzo pretrče kraće distance. Obično pognu i isture glavu kada trče. Prednje noge im se kreću paralelno jedna sa drugom, kao i zadnje, ali i jedne i druge su usklađene u pokretima kada pas brzo trči. Kada je miran, zadnje noge mu obično nisu savijene u skočnim zglobovima.

Temperament
Pošto je bodroška doga tako velika i moćna životinja, neobično je to što su mirni i odani. Kinolozi kažu da je prosečan pas ove rase prilično smiren i teško ga je uznemiriti. Ovi psi su vrlo privrženi svojim vlasnicima i uvek su dobro društvo celoj porodici. Iako je ovaj pas po prirodi čuvar, nije previše agresivan.

Socijalizacija i trening
Sa dresurom ovih pasa treba početi dok su još štenad. Na njih je primenljiva maksima „kako seješ, tako ćeš i požnjeti“. Pridržavajte se pravila kojima ste ih naučili. Ako mu još kao štenetu ne dozvoljavate da ulazi u kuću i spava na kauču, neće to raditi ni kada odraste. Takođe, odvraćajte ih od ujedanja dok su mali jer kada odrastu i vilica im ojača, mogu ujedati veoma snažno. Upamtite da će biti baš onakvi kako ih dresirate.

Ovi psi često ne vole da dele dom sa još nekim kućnim ljubimcem, posebno drugim psom, zato je dobro navikavati ih na ono što želite dok su još mladi i prijemčiviji. Odrasli mužjaci posebno ne podnose prisustvo drugih pasa.
Dresura je gotovo imperativ za svakog vlasnika ovakvog psa. Ako ga na vreme ne naučite poslušnosti, uskoro ćete morati da slušate Vi njega.

Dobro izdresirane bordoške droge su odlične kao psi tragači i spasioci.

Vežbe
S obzirom na svoju veličinu, ovi psi su prilično okretni i mogu mnogo postići sa relativno malo vežbe. Jedna šetnja dnevno je dovoljna da ispuni njegove potrebe, tako da će mu biti sasvim udobno i ako boravi u dvorištu. Ovi psi uživaju u trčkaranju i zato rado učestvuju u trkama i takmičenjima. Ako razmišljate o dodatnim vežbama, ne zaboravite da je um ovog psa podjednako važan kao njegovo telo. Fizička vežba će pomoći da se oslobodi stresa kao i suvišnih kalorija, a promena načina vežbi će mu obezbediti potrebnu mentalnu stimulaciju da mu ne bude dosadno, jer u takvim situacijama može postati agresivan.

Nega bordoške doge

S obzirom da se u borama na licu u vratu može nakupiti suvišna vlaga, preporučljivo je da kupate psa na svake dve nedelje kako bi se izbegao neprijatan miris. Bore na licu i oko očiju svakodnevno nežno brišite kako se ne bi inficirale. Psi rase bordoška doga se umereno linjaju; dobro iščetkavanje dlake par puta nedeljno će smanjiti gubitak dlake. Poželjno je i obrisati mu uši bar dvaput mesečno i podsecati mu nokte kako bi mogao normalno da hoda i kako bi se izbegla oštećenja na šapama zbog prevelike težine.

Dobro je da uspostavite ovakvu rutinu dok je još štene, pre nego što u potpunosti odraste.

Dužina života

Veliki psi obično žive kraće nego mali zbog prevelike težine koja im opterećuje organe. Bordoška doga živi relativno dugo u poređenju sa drugim rasama velikih pasa. Prosečan život bordoške doge je osam do deset godina, a neki psi požive i duže. Naravno, kvalitetna ishrana, redovna vežba i redovni pregledi kod veterinara će sigurno produžiti život psu.

Preuzimanje sadržaja bez postavljanja aktivnog LINKA ka izvornom članku NIJE DOZVOLJENO http://sanportal.info/bordoska-doga-karakteristike-i-sve-cinjenice-koje-treba-znati/