Da li je bobtejl pas za vas?

Snažan, kompaktan obilate dlake, zdepast i mišićav. Na prvi pogled Bobtejl izgleda kao čupavi medved koji tetura okolo kao klovn. Ali ispod te dlake je krupan čuvar kojeg engleski farmeri vrlo cene dugi niz godina.

Jedinstven izgled
Bobtejl ima jedinstven izgled upravo zbog svog krzna koje prekriva čak i oči. One su male i okrugle, i retko ćete ih videti. Široki vrat prekriven je čupavim krznom, a dugačke noge izgledaće kao da pas ima čizme na sebi.

Karakter
Bobtejl je odan, umiljat, i vrlo inteligentan pas. Pun je entuzijazma i energije. Voli da se igra, ali zbog svoje veličine treba ga imati na oku kad je sa malom decom jer vrlo lako može nehotice da ih obori. Voli društvo i pažnju svojih vlasnika i porodice, i želi da bude uključen u sve aktivnosti koje se zbivaju oko njega. Ovo nije pas za one vlasnike koji nemaju dovoljno vremena za svog ljubimca, jer će nedostatak potrebne pažnje i interakcije rezultirati dosadom i destruktivnim ponašanjem. Vrlo je smešan i zabavan pas, a u stanju je da zabavlja pprisutne satima na svoj klovnosvski način. Prijateljski je raspoložen i vrlo društven što ga čini odličnim porodičnim psom.

Socijalizacija i dresura
Iako se Bobtejl dobro slaže sa decom, zna da bude vrlo nezavistan i ponekad se čak grubo igra, što znači da je ipak bolji za malo stariju decu. Sa nepoznatima je ljubazan, a voli i društvo ostalih ljubimaca. Vrlo ga je važno rano socijalizovati kako bi mu osigurali dobru ličnost i temperament, jer neki znaju da budu povučeni ako se nisu od rane mladosti socijalizovali ili pak nepoverljivi prema nepoznatima.

Lajaće kako bi upozorio vlasnike na neočekivanu situaciju, što ga čini efikasnim psom čuvarom. Pripazite na njegove čuvarske instinkte koje ćete primetiti ako bude pokušavao da okupi i grupiše ljude i životinje, i to na način da će najčešće grickati i gurkati njihove nožne zglobove. Bobtejl zna da bude tvrdoglav pas i često ne sluša vlasnika, što svakako otežava dresuru. Zbog toga je najprikladniji za vlasnika koji već ima iskustva sa psima.

Održavanje i okruženje
Gusto krzno Bobtejla potrebno je četkati tri puta sedmično s tim da prilikom četkanja treba dopreti duboko do podlake. Ako uočite da se nešto zapetljalo u dlaku, odmah to treba ukloniti. Na profesionalno uređivanje bilo bi dobro odvesti ga svakih par meseci. Kao i mnogi drugi psi, i Bobtejl voli vežbu, slobodno trčanje bez povoca i igru.

Bez problema može da živi u stanu jer je odličan porodični ljubimac i uživa da bude sa ljudima. Međutim, svakako ako imata dvorište u kojem će se slobodno igrati, biće jako srećan.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *