Da li je barbe pas za vas?

Ova izuzetno retka rasa, poznata i kao francuski vodeni pas, u jednom trenutku našla se na ivici egzistencije, ali su posvećeni odgajivači uspeli da je ožive. Ne zna se tačno poreklo, ali izesno je da je reč o staroj pasmini čije je ime u francuskoj postalo „generičko” za sve kovrdžave pse.

 

Smatra se pretkom mnogih današnjih rasa, od pudle do portugalskog vodenog psa. U prevodu na srpski njegovo ime znači „bradati”. Ranije je služio kao mornarski pas, a pokazao se odlično i u lovu na patke i druge vodene ptice.

Mužjak barbea visok je oko 54 centimetara i težak između 20 i 25 kilograma. Ženke su nešto niže i lakše. Može biti crne, sive, riđe ili smeđe boje. Spada u tipične vodene pse s dugom, kovržavom, vunastom dlakom. Neretko, poput drugih vodenih pasa, ima tegobe u vezi s infekcijama ušiju.


Često ga muče problemi s kukovima, slično kao i pudle, ali se zbog veoma malog broja primeraka ne zna mnogo detalja o urođenim bolestima. Iako ih ima ekstremno malo u svetu, postaju sve popularniji kao ljubimci u skandinavskim zemljama i u Severnoj Americi.

Miroljubiv je, ali zna biti i pomalo jogunast. Veoma je privržen vlasniku, veran je i veoma društven pas koji se uglavnom dobro slaže i sa decom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *