Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je arapski hrt pas za vas?

To je plemeniti pas čije telo izgleda kao da ga je isklesao vajar. Ako ga gledamo sa strane, obris njegovog tela je vrlo jasan, oštar. Dobro je vidljiva građa kostiju, duboka prsa, izbočeni kukovi, krvne žile i tetive ispod fine kože. lako je kvadratast, djeluje visokonogo.

Glava je nešto masivnija od greyhoundove. Njuška je crna ili tamno smeđa, oči su velike, tamne, crno obrubljene. Pogled je mekan i prodoran. Uši su obešene. Rep je tanak, bez resica i dugih dlaka. Dlaka je glatka, kratka i fina. Boja: od peščano do crvenkasto smeđe, crna s raznobojnim mrljama i oznakama. Visina od 60 do 70 cm, telesna težina – od 14 do 24 kg. Ta glatka podvrsta orijentalnog hrta je bliski rođak salukija, mada je priznat kao samostalna pasmina. U sjevernoj je Africi tražio gazele sjedeći ispred svojih gospodara u konjskom sedlu.

Divljač je lovio samo onda kada bi je ugledao.Priznat je kao marokanska nacionalna pasmina. Godine 1971. počeli su ih sistematski uzgajati i u Hrvatskoj, posebno u okolici Zagreba. Sloughiji su poznati i kao dobri trkači i jako zdravi psi.

Unutrašnje su tvrdi i samouvereni, aktivni su čuvari – najbolji među hrtovima. Pored toga su umiljati porodični psi kojima je potreban stalan dodir s ljudima. Što se više njima bavimo u njihovoj mladosti, kao odrasli psi bit će bolji. Sloughi se tesno zbliži s “njegovim” čovekom, koji ga je odgajao uz pohvale. Teže od ostalih pasmina podnosi naredbeni ton. Nije pas za život u psetarnici. Dostiže brzinu do 50 km/h.