Da li je akupunktura delotvorna u lečenju pasa

Godinama unazad, na Veterinarskom fakultetu „Princ Albert“ u Torontu postoji posebno odeljenje koje se bavi akupunkturom na psima i konjima. Načelnik odeljenja, doktor Art Ortenburger, izjavio je da ga je višegodišnje praktikovanje akupunkture na ljudima uverilo u efikasnost ove tehnike kod određenih oboljenja.

Kao vlasnik psa sa teškom displazijom kukova, u saradnji sa prijateljem veterinarom, pokušao je da pomogne svom ljubimcu i ublaži negove bolove koji su iz dana u dan postajali sve jači.

Pošto je dobro proučio anatomiju i muskulaturu pasa, otpočeo je sa akupunktruom. Naravno, prvi tretmani nisu urodili plodom, a jedan od problema predstavljale su i igle koje se primenjuju u humanoj terapiji.

pas akupunktura

Upornost je pobedila – posle nekog vremena, bolovi psa su se smanjili i kretao se mnogo lakše nego ranije. Tako je, u saradnji sa ostalim veterinarima klinike u Torontu, akupunktura uvedena kao sastavni deo lečenja psa i konja, pošto su njihovi mišići „zahvalni“ za rad, pa se prvi rezultati primećuju vrlo brzo.

Uz pomoć kolega koje se bave akupunkturom, stručnjaci iz Toronta napravili su i specijalne igle smeštene u plastične cevčice radi lakše aplikacije na precizno određenu tačku. Važan faktor uspešne
akupunkturne terapije četvoronožaca je veza između vlasnika i životinje podvrgnute tretmanu, jer prisustvo voljenog ljudskog bića smiruje i ohrabruje pacijenta.

Do sada, kroz ovo odeljenje prošlo je nekoliko stotina bolesnih pasa i konja a stručnjaci su veoma zadovoljni rezultatima terapije. Akupunktura je i znatno jeftiniji način lečenja od, recimo, hirurške intervencije, naročito kada su u pitanju hronično bolesne životinje koje više ne odgovaraju na prepisane lekove i uz to trpe jake bolove. Čak i ukoliko se pacijent ne izleči primenom ove tehnike, akupunktura u većini slučajeva ublažava bolove, što ni u kom
slučaju nije za potcenjivanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *