Da li elizabetanski okovratnik za psa odlazi u istoriju?

Nazovite to okovratnikom sramote, činija za jelo, elizabetanski okovratnik. Bez obzira na to kako ga zovete, kućni ljubimci ga ipak mrze i nije im prijatno kada moraju da nose krut abažur odnosno komad plastike oko vrata koji veterinari često stavljaju da bi pse sačuvavi od spostvenih ujeda ili grickanja rane, šavova i drugih problematičnih oblasti, piše dailymail.

– Moj pas nije bio srećan sa “kamp prikolicom” oko vrata. Ona nije mogla da jede sa tim, nije mogla da se igra, i nije mogla da se kreće, prepričao je jedan vlasnik psa dožovljaje svoje mešanke maltezera i ši cu.

Prvi okovratnik za pse napravljen je ručno, a napravila ga je farmaceutsko trgovačka kuća Edvard J. Schilling, ranih 1960-ih godina, a njihovi proizvodi su i dalje najprodavaniji, izjavio je Ken Bauman, predsednik KVP International Chino iz Kalifornije.

Ipak, ova kompanija, ali i druge pokušavaju da smisle nešto bolje, od ove kragne kako bi psima bilo udobnije.

This Wednesday, March 2, 2016, photo, shows Puffin, a three-year-old Terrier mix female dog wearing a cone of shame device at the spcaLA South Bay Pet Adoption Center in Hawthorne, Calif. (AP Photo/Damian Dovarganes)

KVP pravi okovratnike za oporavak u 14 stilova, uključujući i dva gumenjaka i dve meke ogrlice. One imaju membrane koje sprečavaju da ih to steže i čini neprijatnim. Takođe prave i pidžamice, odnosno odelca koje vlasnici oblače psima nakon operacije, pa im zaštitni okovratnici nisu potrebni.

Ova kompanija radi studiju o tome da li okovratnik deluje kao pojačalo, ako psa eventualno boli uvo i da li gubitak vida izaziva stres zbog ove “sprave”.

Alternativnu metodu napravila je Stefani Siberg iz Misurija osnivač i predsednca Cover Me Bi Tui, što čini jednodelnu, post-hiruršku odeću za pse.

” Bila sam u veterinarskoj medicini 16 godina. Stalno sam se pitala: ‘Šta možemo da napravimo umesto ovih plastičnih okovratnika?'”, rekla je Siberg.

This Wednesday, March 2, 2016, photo, shows Puffin, a three-year-old Terrier mix female dog wearing a cone of shame device at the spcaLA South Bay Pet Adoption Center in Hawthorne, Calif. (AP Photo/Damian Dovarganes)

Zato je patentirala okovratnik od peruanskog pamuka, koji je testiran je na 200 pasa. Veterinari su primetili da ovi okovratnici imaju umirujuće dejstvo”, rekla je ona.
“Tkanina je takva da koža psa može da diše, tako da dolazi do bržeg ozdravljenja psa.” Ona je čak započela i prodaju ovih okovratnika.

Dr Čarli Sinko, vlasnik “Grand Pavs” klinike za životinje iz Arizone kupio je 3.000 ovih proizvoda.

” Zaista je zapanjujuće kako životinje ne negoduju i ne pokušavaju da skinu ove pamučne okovratnike. Reč je o najfinijoj tkanini i psi je prosto obožavaju. Možete je prati, a zaista je reč o neverovatnom proizvodu, rekao je Sinko, koji je bio veterinar punih 47 godina.

Gejl Svetov iz Nevade kaže da joj je preporučeno da svom dvogodišnjem pit bulu kupi okovratnik, jer je imao operaciju kuka.

“Spavala sam sa njim svake noći, jer nisam mogla da podnesem da gledam kako se muči sa plastičnim okovratnikom. Nožu sam mu skidala i kontrolisala da li češe ranu, ali to nije uspevalo, jer je uvek našao model kako da liže i grize svoj rez od rane.

This undated photo provided by Gayle Swetow shows her dog Mike, wearing a Cover Me by Tui one-piece , patented, post-surgical garment, which takes the place of a plastic cone to protect his allergies year-round in Henderson, Nev. Many dog owners dislike the cone because it is hard for the dogs to see, get around or eat. Despite efforts to replace the cone, veterinarians say there are some times when only the cone will do. (Gayle Swetow via AP)

Saznala je za novi proizvod i odmah je naručila 10 komada, jer je pas imao alergiju na onaj standardni. Sada kako kaže, njen lljubimac i ne primeti da ima okovratnik, a ponovo je veseo i razdragan.

Zbog nepopularnosti plastičnog okovratnika, mnogi kreativci rade na alternativnim metodama kako bi okovratnici bili u isto vreme udobni i efikasni.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *