Da li biste ostavili cigarete zbog svog ljubimca?

Da li bi neko od vas ostavio cigarete zbog svog ljubimca s kojim deli životni prostor? Da li bi neko od vas imao obzira da izađe na terasu ili napolje da popuši cigaretu? Da li biste izveli psa iz kafića zadimljenog dimom iako uživate u prvoj jutarnjoj kafi? Ne? Razmislite ponovo. Cigarete su ubitačnije po pse nego po ljude.

„Moj pas uvek laje i reži na mene kad zapalim cigaretu. Počela sam loše da se osećam zbog toga i sad ozbiljno razmišljam da prestanem da pušim.”

Ovako je na temu „Smeta li mom psu duvanski dim?” na jednom domaćem sajtu pisala forumašica Ivana K.

– Nisam imala pojma da mu je smetao duvanski dim dok nismo otišli kod veterinara, a on mi rekao da pas pati od bronhitisa. Kad je dodao: „Vi ste krivi! Ostavite cigarete”, zaplakala sam – ispovedila se kroz komentar druga forumašica.

One, naravno, nisu jedine koje su primetile da pas agresivno reaguje na zapaljenu cigaretu ili da može imati zdravstvene posledice nakon dužeg gušenja u prostorijama napunjenim duvanskim dimom. Ovakvi ili slični komentari mogu se naći u velikom broju. Uostalom, ukoliko imate psa i pušač ste, napravite mali test: zapalite cigaretu i prinesite je njušci svog ljubimca. Šta mislite da će se dogoditi? Pa, namrštiće se i pobeći glavom bez obzira.

Miris duvanskog dima definitvno smeta psima i to je jedna stvar; drugo, važnije pitanje je koliko duvanski dim može da ošteti zdravlje psa. Istraživanja koja su se sprovodila na ovu temu i mišljenja stručnjaka se u zaključku poklapaju – duvanski dim je opasniji po zdravlje psa nego po čoveka. A godišnje u svetu od posledica aktivnog ili pasivnog pušenja umre šest miliona ljudi!

 

Postoje brojne studije koje pokazuju da kod pasa izloženih duvanskom dimu nakon nekog vremena dolazi do značajnih promena na plućnom tkivu. Ove promene podrazumevaju fibroze, ožiljke na plućnom tkivu pa čak i kancerogene lezije. Studija slučaja objavljena 2012. godine navodi da je kod pasa došlo do razvoja karcinoma dušnika nakon što je bio izložen velikim količinama duvanskog dima. Druga studija iz 2002. godine dokazala je da duvanski dim može udvostručiti rizik od razvoja limfoma kod pasa.

cigarete, gomila pikavaca
Mnogi veterinari smatraju da se simptomi kod njihovih pacijenata s respiratornim oboljenjima, kao što su astma ili bronhitis, pogoršavaju ako je vlasnik pušač. Ako vašem ljubimcu zaista smeta duvanski dim, sasvim je sigurno da ste već primetili njegov suv kašalj koji traje tokom cele godine. U slučaju da to niste primetili, sigurno ste opazili da je vaš ljubimac postao bučniji, da često pravi lom po kući, iako to ranije nije radio. Da, i to je znak da mu smeta duvanski dim! Ili je u „teranju”, ali je to za neku drugu temu.

„Pas ima mnogo više receptora za njuh. Ove životinje su osetljivije nego ljudi”, kaže Vesna Stojanović, veterinar iz ordinacije Vet svet. Sigurno je da im duvanski dim mnogo smeta, pa obratite pažnju: psi kijaju na miris duvanskog dima na rukama, on jače i brže deluje na njih nego na ljude.

Veterinar Goran Savić iz ordinacije Savić u Beogradu kaže da ukoliko ljudi zaista vole svoje pse onda ne bi trebalo da ih izlažu duvanskom dimu:

„Dugo obitavanje pasa u zapušenim prostorijama može da dovede kod životinje do zapaljenja nosa, do zapaljenja grla, bronhitisa, a posle godinu dana može doći do zapaljenja pluća. A onda, ako se zapaljenje pluća ne tretira kako treba, što je čest slučaj, nastaje, astma”, kaže ovaj veterinar i dodaje da je suština u tome što je psima kao toplokrvnim životinjama služokosa nosa mnogo, mnogo osetljivija nego kod ljudi. Duvanski dim nadražuje služokožu nakon čega dolazi do pojačanog lučenja slina iz nosa. Takođe je bitno reći da duvan u svakom slučaju deluje uznemirujuće na pse, i kad pas živi s vlasnicima koji su pušači, a koji ne vode računa gde i koliko puše, onda često dolazi do suženja zenica. Inače, pasja čula mnogo su razvijenija nego ljudska, pogotovo najosnovnije čulo njuha. Kad ga izlažete duvanskom dimu, psa izbacujete iz ravnoteže. Oduzimate mu najjače oružje. Ako volimo životinje, ne bi trebalo da ih trujemo.”

Udisanje duvanskog dima takođe može izazvati povraćanje, proliv, pojačano balavljenje ili drhtanje. Visoke doze nikotina kod životinja mogu izazvati sužavanje zenica, čudno ponašanje, napade. pa čak i smrt. Prema istaživanju veterinarske stanice Animal of the world, psi koji imaju duge njuške skloni su obolevanju raka nosnica, a srednji i psi niži rastom češće obolevaju od raka pluća. Većina obolelih pasa ne živi duže od godinu dana. Psi s malom njuškom sami po sebi imaju problema s disanjem. Zamilite kako se osećaju u prostoriji punoj dima.

Izvor: petmagazin.rs

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *