Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo na koji način da sačuvate šape psa od vrelog asfalta

Ukoliko živite u gradu, a pri tome je vreo beton oko vas, onda možete da zamislite kako je vašem su kad hoda po njemu, posebno kada su temperature iznad 30 stepeni Celzijusa.

Zapravo, vrela leta i hladne zime i te kako utiču na stanje ekstremiteta vašeg ljubimca. Ipak, mnoge stvari možete uraditi i kod kuće kako bi dragocene šape bile zdrave…

Redovno sređivanje noktiju

Kako bi šape bile zdrave neophodno je redovno sređivanje i održavanje. Najbezbednije je da obučeni frizer za pse ili veterinar redovno skraćuje nokte vašem psu. Ne preporučuje se da to radite sami kod kuće, jer uvek postoji opasnost da nokat isečete prekratko blizu krvnog suda koji se nalazi u sredini nokta.

Čuvajte psa od vrelog asfalta

Napolju je divan i sunčan dan, idealan za dugu šetnju sa psom. Međutim, mi teško primećujemo koliko je tlo zapravo toplo. Pre nego što krenete u avanturu, stavite dlan na beton. Ako ne možete dugo da držite ruku na tlu, verovatno je i previše toplo za šape vašeg psa. Čak i ako pas ne pokazuje znake bola, toplota i dalje šteti šapama.

Sprečite povrede

Ukoliko psa čuvate u dvorištu, redovno uklanjajte stvari koje bi mogle da mu nanesu povrede, kao što je polomljeno staklo i oštro kamenje. Tokom šetnje, izbegavajte mesta sa žbunjem i biljkama koje mogu da povrede šape psa.

Očistite prljavštinu

Nakon šetnje proverite da na šapama vašeg psa nije ostalo previše prljavštine, a zatim ih isperite mlakom vodom. Na ovaj način uklonićete toksične i iritirajuće materije koje je pas pokupio spolja, a i sprečićete psa da liže te materije u pokušaju da očisti prvljave šape.

Očistite mesta između prstiju

Prilikom provere šapa, ne zaboravite da razmaknete svaki prst pojedinačno. Potražite da se na tim mestima nije zavukao neki trn, blato ili prljavština.

Hidrirajte šape

Jastučići na šapama psa mogu popucati baš kao koža na našim rukama. Ukoliko je koža vašeg psa podložna sušenju, probajte da utrljate prirodnu kremu.

Proučite genetiku psa

Neke rase pasa su osetljivije na alergene iz spoljne sredine, što može uticati i na kožu na šapama. Takođe, imajte na umu da psi koji su skloni alergijama imaju tendenciju da često ližu šape.