Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Čuvajte pse od puževa jer prenose opasnu bolest

Do sada su vlasnici pasa strepeli zbog komaraca koji prenose srčanog crva. Međutim, ni predstavljaju samo komarci problem, jer i puževi, kao i žabe prenose asngiostrongilozu, reč je o valjkastom crvu iz grupe nematode koji se stručno zove Angiostrongylus vasorum.

Posrednici kod zaraze su puž golać, puž ili žaba. Pas se zarazi nakon što proguta zaraženog posredina. Većina zabeleženih kliničkih slučajeva bila je u pasa u dobi mlađoj od 2 godine iako zaraženi mogu biti psi bilo koje dobi sa vidljivim kliničkim simptomima. Ovaj parazit je globalno rasprostranjen.

Klinička slika
Klinički znakovi mogu varirati od slučaja do slučaja ali uopšteno mogu se manifestovati kao 3 glavna sindroma. Sindromi se mogu pojavljivati samostalno ili u kombinaciji, kod svakog psa i čak mogu varirati između zaraženih pasa koji žive u istom domaćinstvu. Kod starijih pasa, klinički znakovi ne moraju biti očigledni ili mogu da izostanu.

kardiorespiratorni sindrom
Psi sa prisutnim kardiorespiratornim znakovima uključuju kašalj, netoleranciju na fizičke aktivnosti, sinkopu, prestanak ili otežano disanje, a ponekad se mogu naći i primese krvi u iskašljaju.
Plućne promene su rezultat verminozne upale pluća, a takvi psi mogu kasnije razviti plućnu konsolidaciju, intersticijska upalu pluća, plućnu hipertenziju i desno smeštenu kardiomegaliju.
Ovo može biti fatalni sindrom kod pasa, pa čak može doći i do smrtnog ishoda zbog zastoja rada respiratornih organa. U nekom slučajevima sinkopa (nagli, kratkotrajni gubitak svesti) je čest slučaj na koje se vlasnici pasa žale veterinarima.

Koagulopatski sindrom
Psi sa ovim sindromom mogu imati anamnezu čestih krvarenja i poremećaje koje uključuju hematome, sitna krvarenja, modrice, produženo krvarenje iz slučajnih ili operativnih rana, konjuktivalno krvarenje i krvarenje iz telesnih šupljina. Koagulopatija može prouzrokovati anemiju i smrt.

puz

Neurološki sindrom
Angiostrongilus vasorum može prouzrokovati žarišne ili multižarišne neurološke simptome kao rezultat atipične migracije crva te krvarenja u CNS-u. Zabeleženi simptomi uključuju parezu, depresiju, napade, bolove u području kičme, promene u ponašanju, ataksiju i gubitak vida. Zabeležene su promene na očima, a ponekad larve mogu biti nađene i u prednjoj očnoj komori. Posledice neuroloških simptoma su različite, neki psi bivaju eutanazirani, a drugi postignu potpuni oporavak.

Mogu se pojaviti i mešoviti simptomi koje vežemo uz ovu bolest i u drugim organskim sistemima; njuh, digestivni simptomi. U nekim slučajevima i ovi klinički simptomi mogu pomoći u otkrivanju Angiostrongilusa.

Prevencija i lečenje
Nema dostupnih informacija vezanih uz farmaceutsku profilaksu protiv Angiostrongilus vasorum. Kao rezulatat, preporuke za prevenciju invazije (reinvazije) u endemičnom žarištu uključuju:

-REDOVNI tretmani protiv puževa
-Dnevno uklanjanje puževa
-Uklanjanje nepojedene hrane pasa koji žive na otvorenom
-Dnevna menjanje vode kod pasa koji žive na otvorenom
– Kontrolisanje prenosnika u okruženju psa

Izvan registrovanog žarišta, veterinari bi trebali znati da parazit može biti prisutan u pasa koji dolazi iz endemskog žarišta i da se parazit može proširiti i tako se utvrditi nova žarišta. Redovno korišćenje antihelmintika može smanjiti sposobnost parazita da uspostavi nova žarišta među domaćom populacijom pasa.

 

Dobra stvar je što većina pasa sa blagim do srednje teškim slučajevima bolesti potpuno će se oporaviti uz prikladno lečenje. Jako inficirane životinje (teži slučajevi) će verovatno biti eutanazirane ili uginuti pre dijagnoze i primene terapije. Povratak u normalu neuroloških funkcija je moguć u puno slučajeva i zahteva negu i vreme. Dijagnoza i pravovremeno lečenje bolesti ključno je u osiguranju najboljeg mogućeg ishoda.