Crni psi: Ovo je sujeverje o njima…

Foto: sxc.hu/kellyeld
Odlične novosti za ljubitelje životinja. Ozloglašeni sindrom crnog psa, koji mnoge sputava prilikom usvajanja ovih prelepih ljubimaca, definitivno odlazi u istoriju!
Poznato je da širom sveta postoji sujeverje prema kome su crni psi glasnici smrti. Da stvari budu još bizarnije i crne mačke su predmet sujeverja, pa se ovaj sindrom može odnositi i na njih (pazi da ti crna mačka na preseče put itd). Poslednjih nekoliko godina, ljudi koji se bave udomljavanjem napuštenih životinja od severne Amerike do Australije su se posvetili razbijanju ovog besmislenog mita.Kao i svaki mit i ovaj je zasnovan na sujeverju i praznoverici. Mada, on ima i zasnovanost u stvarnosti. Crne životinje su manje fotogenične, pa svaki pozer koji želi da ima ljubimca najpre će se posvetiti nekoj životinji sa svetlijim krznom.

Sindromom crnog psa pozabavio se na fenomenalan način i poznati profesionalni fotograf Fred Levi. Pogledajte neke od njegovih sjajnih fotografija ovog majstora fotografije

Glavna stvar je to što su godinama u prihvatilištima bili uvereni da je crne životinje teže dati na usvajanje. Da jem anja šansa da uspe. Međutim, prema najnovijim istraživanjima, to više nije tačno – barem kada je reč o psima.

Studija koja je objavljena u novom broju Animal Welfare magazina, analizirala je podatke za poslednje četiri godine iz dva prihvatilišta na severozapadu Amerike. Naravno, proučavano je da li se crne ili svetle životinje duže zadrže kod nove porodice.

FOTO: freeimages.com/ Ingrid wildschut

Rezultati su pokazali da crni psi, ustvari, kraće ostaju u skloništima od bilo kojih drugih. U prvom prihvatilištu, prosečna dužina zadržavanja svih pasa pre usvajanja bila je sedam dana, u drugom 10 i po. Kada se analiziralo koliko se zadržavaju “crnci”, otkriveno je da je u pitanju po dan manje od pomenutog proseka.

Iako se bavila samo sa dva prihvatilišta, studija je uključila više od 16.000 pasa, pa se može reći da je uzorak i više nego dovoljan da bi se izveo više nego validan zaključak. Iako istraživači još uvek ne mogu da zaključe sa sigurnošću da je sujeverje u ljudima stvar prošlosti, mogu da kažu da su reklamne kampanje u kojima se promovišu crni ljubimci prošle sa velikim uspehom.

2 Comments

    • Ljiljana Milovanović

      A na kojeg mislite prvog ili drugog crnog psa. ovo dole je mešanac, a ovo gore je isto mešanac ali ima i setersko nešto u sebi

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *