Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je čivava pas za vas?

Upoznajte najmanjeg psa na svetu.

Čarm Čivave uključuje njemu malu veličinu, veselu prirodu i razvnovrsnost u tipovima i bojama njene dlake. Čivava je pravi pas, potpuno sposoban da se takmiči u sportovima za pse kao što su agilnost i poslušnost, a i nalazi se među 10 najboljih pasa čuvara preporučenih od strane eksperata. Čivava ne voli ništa više nego da bude uz svog vlasnika i ona zahteva minimum održavanja i fizičkih aktivnosti.

Uvek zabavna i večito zauzera, Čivava obožava da bude u blizinu ljudi. Ona je spremna da ih prati svuda po kući, čak i po kupatilu. Nije neobično za Čivavu da formira blisku vezu sa jednom osobom u domaćinstvu, ali one mogu postati previše zahtevne ukoliko ih ta osoba previše razmazi.

Pored toga što su nežne, Čivave su inteligentne i brzo uče. Koristite pozitivne metode prilikom njene obuke, kao što su nagrada u vidu hrane ili jednostavna pohvala. One ne reaguju dobro na grube postupke.

 

Chihuahua_Puppy_600

 

Važno je prilikom razmatranje Čivave kao novog kućnog ljubimca, uzmete u obziru njenu malu veličinu. Čivave su radoznali i hrabri istraživači. One mogu da pobegnu i kroz najmanje rupe u ogradi ili da se provuku kroz mesta gde drugi štenci i psi ne bi mogli. Isto tako, Čivave se lako mogu slučajno povrediti ukoliko se nalaze u blizini većeg psa.

Čivave se ne preporučuju za domove sa decom uzrasta manjim od 8 godina, jednostavno zbog činjenice da Čivave mogu biti povređene od strane malog deteta. Bez obzira na vašu porodičnu situaciju, važno je da zapamtite da socijalizujete svoju Čivavu. Čivave su nepoverljive prema strancima, što ih čini dobrim psim čuvarima, ali one moraju da nauče da se upoznaju sa ljudima na prijateljski način i tu dolazi socijalizacija do izražaja.

Takođe je važno da zapamtite da Čivave imaju tendenciju da zaborave da su male i da će ući u konflikt sa daleko većim i agresivnijim psom; kao rezultat Čivavi je potreban nadzor u skoro svim situacijama.

Ljudi koji žive sa Čivavom postaju posvećeni njoj, i mnogi kažu da kada podelite život sa jednom, za vas više nikada neće postojati druga rasa pasa.

Bitne informacije
Visina: 15 do 23 centimetara
Težina: 1 do 3 kilograma
Životni vek: 10 do 12 godina