Čivava definitivno nije pas za decu! Evo i zašto

Čivava, pas prepoznatljiv po sitnom, ali mišićavom telu kompaktne građe koje je prekriveno dugom ili kratkom dlakom različitih boja najmanja je rasa na svetu.

Njena idealna težina kreće se između 1,5 i tri kilograma, dok narastu maksimalno 23 cm.

Čivava je idealna za sve koji traže malog psa za stan. Iako su lagane za nošenje, poput svih pasa i one vole da se šetaju i druže se kako s drugim psima, tako i sa ljudima.

Njene proporcije nekog ko nije upoznat sa pasminom mogle bi navesti na zaključak kako se radi o idealnom psu za decu, što čivava definitivno nije.

Zašto? Pišući o najmanjem psu na svetu vetstreet.com navodi kako je reč o toliko malim i krhkim psima koje deca vrlo lako mogu povrediti. Čak i prilikom najnježnije igre.

Kao drugi razlog navode tendenciju da, ako ih se tretira kao igračke čivave postanu razdrazljive što može rezultirati ujedom.

deca i civava
Do prošle godine najpopularnija čivava na svetu bila je Tinkerbell, ljubimica Paris Hilton koja je nažalost popularizovala pasminu kao psa “idealnog za nošenje u torbici”.

Popularizacija rase kao “modnog dodatka” i zanemarivanje njenih psećih potreba čivave je dovela na zao glas zbog čega ih se često potpuno nepravedno opisuje kao “nervozne”, “iskompleksirane” pa čak i “agresivne” pse.

Istina, iako malene rastom čivave su hrabri psi koji se znaju izboriti za sebe, ali agresija i preterano lajanje rezultat je loše socijalizacije, (ne) vaspitanja i tretiranja psa kao igračke / modnog dodatka.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *