Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je činuk pas za vas?

Pas za sve namene koji će vam ispuniti srce svojom ljubaznošću.

Nastao u Belim planinama Nju Hemšira, SAD, Činuk pas upisao je svoje ime u istoriju kao član prve eksepicije na Antartik 1928.godine. Ovih dana Činuk služi kao višenamenski pas koji je srećan da vam pravi društvo priliko planinarenja, koji obožava da se takmiči u sportovima za pse, da vuče sanke ili drugo lakše prevozno sredstvo, kao i da bude verni prijatelj vaše dece.

Temperament Činuk se može opisati kao miran, željan da ugodi i pre svega prijateljski. Ipak, Činuk može biti i totalno rezervisan prema ljudima koje ne poznaje. Ženke su češće nego mužjaci nezavisni mislioci, samim tim mogu biti i tvrdoglavije.

 

chinook

 

I potražite neku drugu rasu pasa ako tražite psa čuvara. Iako nije agresivan, njegova veličina ipak može biti dovoljna da uplaši nekoga ko ga ne poznaje.

Kao i svakom psu i Činuku je potrebna rana socijalizacija – izloženost različitim ljudima, zvucima i iskustvima. Još neki od načina koji su dobri za socijalizaciju vašeg psa su da redovno pozivate ljude u vaš dom, da ga redovno izvodite po parkovima koji su puni ljudi, da idete sa njim u radnje koje dozvoljavaju da ulaze psi ili jednostavno da ga izvedete u kraće šetnju kako bi upoznao vaš komšiluk.

Nežni i prijateljski nastrojen Činuk može biti najbolji prijatelj vašoj deci ako su odrasli zajedno. Ako vaš pas nije socijalizovan u ponašanju prema deci, najbolje je da ih upoznajete postepeno kako bi se Činuk navikao na dete brzinom koja njemu odgovara.

Bez obzira, uvek naučite decu kako da priđu i dodirnu pse, i uvek nadgledajte interakciju između psa i male dece kako bi eventualno sprečili neželjene posledice na obe strane.

Bitne informacije
Visina: 53 do 69 centimetara
Težina: 25 do 41 kilograma
Životni vek: 13 do 15 godina