Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je čau čau pas za vas?

Jedna od najstarijih rasa, ovaj medvedoliki pas je poznat po svojoj nezavisnoj prirodi.

Njegov izgled vas može navesti da pomislite da je opasan ili loše naravi, ali Čau čau je dobar pas koji, ako se dobro odgaja, nije agresivan.

Čau čau kombinuje plemenitost lava, zabavnost pande, privlačnost malog medveda, gracioznost i nezavisnost mačke, i lojalnost i odanost psa. On je takođe dostojanstven i drži se po strani, kao što i priliči rasi koja se nekada uzgajala u carskim kineskim odgajivačnicama.

Čau čau ne voli da ga grle ili previše maze, ali on će biti miran, pažljiv pratilac svojoj omiljenoj osobi, i njegova lojalnost proširuje se i na ostale članove porodice. Ako je odrastao u okolini dece, on će ih rado prihvatiti ali ovo nije tip psa koji toleriše nasilje, tako da se najbolje snalazi u domovima u kojem žive starija deca i koja znaju kako da tretiraju jednog psa.

 

Chow-Chow1

 

Ako ima puno pozitivnih susreta sa strancima tokom svog „detinjstva“, Čau čau će se prema strancima u odraslom dobu odnositi ravnodušno. On je međutim veoma teritorijalan i zaštitnički nastrojen, i daće jasno upozorenje ukoliko se približava osoba koja nije dobrodošla u vaš dom.

Najupečatljiva fizička karakteristika ove rase je možda njegov plavo-crni jezik. Po kineskoj legendi, Čau čau je dobio plavu boju jeziku u trenutku svog stvaranja, kada je lizao boje koje su pada dok se farbalo nebo.

Kada je reč o obuci, verbalna korekcija je obično sve što je potrebno kako bi vašeg Čau Čaua naučili sve što želite. Niti jedan pas ne bi smeo biti udaren od strane osobe koja vrši obuku, i to je posebno kontraproduktivno za ovu rasu. Žestoko ponosni i nezavisni Čau Čau nikada vam neće odgovoriti na fizičko zlostavljanje. Ipak, zaradite njegovo poštovanje čvrstom i disciplinovanom obukom i nećete imati nikakvih problema sa njim.

Ukoliko se divite njegovom jedinstvenom izgledu i nezavisnom duhu, Čau Čau će vam biti odani prijatelj koji će predstavljati pravo blago vašoj porodici.

Bitne informacije
Visina: 46 do 56 centimetara
Težina: 20 do 32 kilograma
Životni vek: 9 do 12 godina