Možda ovo ne znate o buvama

Malo ljudi zna da se samo odrasle buve hrane na psu odnosno krvlju psa. Ipak, ono što mnogi ne znaju jeste da se čitav ciklus razmnožavanja i razvoja zapravo dešava u našoj okolini, dakle u vašoj kući ili psećoj kućici!

Samo 1/10 buva nalazi se na svom domaćinu, dok je 9/10 u vašim tepisima, pokućstvu, krevetićima za psa.

Buve se na psu najčešće nalaze na vratu i leđima tako da će na bezdlačnom stomaku biti retko vidljive. Zato vlasnici vrlo često tvrde kako njihov pas nema buve.

Ali teško da je to može dokazati.

Ukoliko vaš pas ima malo buva, najjednostavniji test je da vrlo gustim češljem prođemte što dublje kroz dlaku, istresete češalj na beli papir i tada nakapamo vodom crne tacke koje su ispale s češlja.

Oko tih tačkica koje su ustvari izmet buva, nastaće crveni krugovi (posisana krv).

Vlasnici takođe misle da buve izazivaju svrab svojim kretanjem po psu , međutim, pljuvačka buve, koju ubrizgavaju u krv prilikom sisanja, može zapravo biti alergen koji će uzrokovati generalizovanu alergijsku reakciju.

Tako jedan od osnovnih alergoloških testova koji se rade na psu, baš test na pljuvačku buve.

Dakle ukoliko primetite da se vaš pas neprestano češe, zatim crvenilo kože, bezdlačna mesta i kraste, posumnjajte prvo na buve.

U tom slučaju morate posetiti veterinara, jer samo kupovinom nekog sredstva protiv buva nećete rešiti problem.
Kod takvog psa na prvom mesti treba sanirati alergijsku reakciju aplikacijom kortizona te terapiju upotpuniti antibiotikom i lokalno preparatom koji će smiriti dermatološki proces.

buva

Takođe je bitan izbor kortizona, jer i nakon ubijanja poslednje buve na telu psa, alergijska reakcija može potrajati i do tri nedelje, koliko je aktivan alergen u krvotoku.

Buve su prenosioci i nekih drugih bolesti, a ponajpre jajašaca pantljicare Dypilidium caninum. Zato u Veterinarskoj ambulanti uz terapiju protiv buva, tretiraju uvek i tabletama unutrašnje parazite.
Vlasnici pasa se često pitaju koji je najbolji preparat protiv buva?!

Tačnog odgovora nema, ali u principu najbolji je onaj, koji je delotvoran, a to sigurno nisu preparati koji se proizvode već nekoliko desetina godina ili šamponi koji su vrlo neefikasni.

Najdelotvornije su ogrlice Kiltix,Foresto,Scalibor koje su efektivne i do sedam meseci ili ampule Frontline combo,Advantixa(psi),Fypryst,Efipro, čija je delotvornost izvrsna, ali kraća.

Međutim samo terapijom psa nećete rešiti problem! Buve treba istrebiti i iz okoline psa, kako bi se presekao razvojni ciklus.

Zato, je uz usisavanje, čišćenje i pranje podova, tepiha i kuće, potrebno i prskanje nekim efikasnim sredstvom.

Kako napraviti prirodna sredstva protiv buva?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *